Skip to main content
main-content
Top

10-12-2013 | Nieuws

Ingrijpende incassomaatregelen

Een wel heel opmerkelijk nieuwsbericht haalde enkele weken geleden de krant: een tandarts uit Wijchen heeft de prothese van een patiënt afgepakt, omdat de rekening niet voldaan werd. De tandarts heeft gedreigd het kunstgebit weg te gooien als de patiënt niet snel geld overmaakt. De actie van de tandarts wordt betreurd door de NMT. De organisatie heeft geprobeerd de tandarts op andere gedachten te brengen, maar de tandarts volhardt in zijn standpunt. De patiënt heeft een klacht ingediend, die door de klachtencommissie van de beroepsvereniging zal worden beoordeeld.

Het geval van de afgepakte prothese vertoont gelijkenissen met een andere opvallende, drastische incassomaatregel, waarbij niet een prothese, maar het huis van een patiënt inzet van een dispuut was. Hoe heeft een wanbetaling zo uit de hand kunnen lopen? Deze zaak die door de klachtencommissie behandeld werd, wordt uitvoerig beschreven in Ingrijpende incassomaatregelen.

Een patiënt betaalde niet tijdig de rekening voor consultatie en diagnostiek. Na enkele aanmaningen van de tandarts, waarop geen reactie volgde, start de advocaat van de tandarts een procedure tot verkoop van het huis van de patiënt. Dit is standaard de meest rigoureuze executiemaatregel. Hoewel de tandarts de gedragsregels dus in die zin niet heeft overschreden, zag de tandarts na behandeling van de procedure wel in dat hij te ver was gegaan. De beschrijver van de casus, dr. den Dekker, geeft als slotconclusie: De meeste tandartsen werken als solist. Zij kennen bij het management van hun praktijk vaak een beperkt referentiekader. Voorts worden zij zelden tegengesproken of bekritiseerd. Dan ligt het gevaar op de loer van voor buitenstaanders vreemde manoeuvres. De klagende wanbetaler heeft aandacht gevraagd en gekregen.

Precedent 

Of bovenstaande casus een precedent schept voor de zaak van de inbeslagname van de prothese valt te bezien, het is in ieder geval ook een vreemde manoeuvre. Alle casussen en uitspraken die in Verwijtbaar (?) tandheelkundig handelen beschreven worden, werden eerder in het Nederlands Tandartsenblad gepubliceerd. Omdat zich in elke tandartspraktijk onverwacht onaangename betalingssituaties voor kunnen doen, geven deze verzameling klachten een aardig inzicht in de do's en don'ts rond de incassoproblematiek. 

Over dit onderwerp is het boek Verwijtbaar (?) tandheelkundig handelen geschreven.

Auteur(s): Marijke Simons

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.