Skip to main content
main-content
Top

25-08-2014 | Nieuws

Infobesitas slecht voor gezondheid

Volgens gynaecoloog Bertho Nieboer krijgen we tegenwoordig 20 keer meer informatie te verwerken dan 20 jaar geleden. We kunnen geen uur zonder onze e-mails door te lezen, nieuwsfeeds uit te pluizen, Twitter te updaten of Facebook te checken. Een slechte ontwikkeling, aldus Nieboer, want de zogenaamde ‘infobesitas’-epidemie zorgt voor gezondheidsklachten.

Infobesitas wordt gedefinieerd als een continu verlangen naar informatie met een onderliggende angst om dingen te missen: Fear of Missing Out (FOMO). Het is een aandoening die we steeds vaker terugzien in onze samenleving en Nieboer waarschuwt dat onze hersenen lijken te veranderen door deze enorme hoeveelheid aan informatie. Vooral veel pubers hebben hier last van: kinderartsen hebben steeds vaker te maken met jongeren die lijden aan een slaaptekort, veroorzaakt door hun FOMO en deelname aan Whatsapp-groepen die de hele nacht door blijven gaan.

 

 

 

Dat de hoeveelheid informatie die we binnen krijgen enorm is gestegen door de komst van internet, smartphones en social media wordt ook bevestigd door technologiesocioloog Ben Caudron. Al ziet Caudron daar het probleem niet van in: zolang iemand zich daar goed bij voelt, kan het geen kwaad om zo veel mogelijk informatie op te nemen. Uiteraard kan het nooit kwaad om die smartphone af en toe even aan de kant te schuiven, het ligt helemaal aan de context waarin je de telefoon gebruikt.

 

Bron: welingelichtekringen.nl / Gilles Dijkman
Beeld: Fotolia

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie of Hart-, vaat- en longfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.