Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Verslaving 1/2013

Infectieziektepreventie onder harddrugsgebruikers

Inzichten en vraagstukken

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 1/2013
Auteurs:
Anouk de Gee, Petra Havinga, Ineke Baas, Agnes van der Poel
Belangrijke opmerkingen
Drs. E.A. de Gee en dr. A. van der Poel zijn wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut te Utrecht en coördinatoren van het Netwerk Infectieziekten & Harm Reduction. E-mail: agee@trimbos.nl.
is wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut te Utrecht en werkt als onderzoeker voor het Netwerk Infectieziekten & Harm Reduction.
is programmaleider Infectieziekten
Met dank aan dr. E. Croes, wetenschappelijk medewerker bij het programma Drug Monitoring van het Trimbos-instituut.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw ontpopte Nederland zich als een voorloper op het gebied van ‘harm reduction’ in de strijd tegen aids. Inmiddels is de gezondheid van harddrugsgebruikers verbeterd en de incidentie van infectieziekten binnen deze populatie ingeperkt. Toch blijft extra aandacht voor infectieziekten nodig bij deze kwetsbare groep. Dit artikel onderstreept het belang van infectieziektepreventie en -zorg en schetst de rol van de verslavingszorg daarin aan de hand van vier fasen (preventie, actief testen, behandeling, nazorg). Veel infecties, zoals hiv en hepatitis, brengen vage klachten met zich mee, die zonder actief testbeleid gemakkelijk onopgemerkt blijven. Goede voorlichting, actief uitvragen van risicogedrag en counselingsvaardigheden van artsen en verpleegkundigen zijn voorwaarden voor een succesvol beleid op actief testen en indien nodig behandeling. De verslavingszorg staat voor de uitdaging om, ondanks het politieke en economische klimaat, infectieziektepreventie en actief testen op de kaart te zetten en te houden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Verslaving 1/2013 Naar de uitgave

Column

Er zijn

Redactioneel

Redactioneel

Verslaving digitaal

Channels op YouTube