Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2014 | Voor de praktijk | Uitgave 1/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2014

Infectieziekten en arbeid mazelen, ook een werknemersrisico!

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 1/2014
Auteur:
Jaap Maas
Belangrijke opmerkingen
Dr. J.J. Maas is bedrijfsarts-epidemioloog, gespecialiseerd in beroepsgerelateerde infectieziekten, werkzaam bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Coronel Instituut, AMC; voorzitter van het Arbo - managementteam (AMT), onderdeel van het Outbreak Management Team (OMT) van het RIVM.
Correspondentieadres E-mail: j.j.maas@amc.uva.nl.

Samenvatting

Op dit moment wordt Nederland geconfronteerd met de tweede grote mazelenepidemie sinds de introductie van het Rijksvaccinatieprogramma. Zoals het er nu uitziet, blijven de gevolgen waarschijnlijk beperkt tot de Bible Belt. De epidemie heeft niet alleen consequenties voor de zorgsector, maar ook voor sectoren waar met jonge kinderen wordt gewerkt, zoals het onderwijs en de kinderopvang. De bedrijfsarts kan de werkgever helpen met het inventariseren van de immuunstatus van de werknemers, alsmede voorlichting en ondersteuning bieden bij het vaccineren. Het is van belang dat werkgerelateerde gevallen van mazelen worden gemeld als beroepsziekte aan het NCvB.
Het RIVM-advies kan als een soort blauwdruk fungeren, ook buiten de gezondheidszorg. Aan een werkverbod zitten nogal wat haken en ogen. De bedrijfsarts dient de dilemma’s op een open en neutrale wijze met de werkgever en de werknemers te bespreken, zodat deze zelf een besluit kunnen nemen in overeenstemming met hun eigen normen en waarden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2014 Naar de uitgave

Column

Politiek

Hoofdredactioneel

Zin in 2014