Skip to main content
Top

2000 | OriginalPaper | Hoofdstuk

17. Infectieuze Gewrichtsaandoeningen

Auteurs : Prof.Dr. F. C. Breedveld, Prof.Dr. Th. B. Voorn

Gepubliceerd in: Reumatologie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Micro-organismen kunnen op verschillende manieren oorzaak zijn van artritis. In dit hoofdstuk zal infectieuze artritis worden besproken. Bij dit ziektebeeld zijn levende micro-organismen in het gewricht binnengedrongen en aantoonbaar in het gewrichtspunctaat. Daarnaast is het mogelijk dat een infectie elders in het lichaam een artritis veroorzaakt: reactieve artritis. Het mechanisme dat hier artritis induceert is niet precies bekend. Er zijn aanwijzingen dat zowel versleping van dode bacteriën naar het gewricht als een immuunreactie die kruisreageert tussen de infectie en het gewricht een rol kan spelen. Ten slotte kunnen virussen van invloed zijn. Of dit komt door specifieke infiltratie van gewrichten of dat het gezien moet worden als een immuuncomplexziekte, is nog niet duidelijk. De meeste virale en reactieve artritiden genezen spontaan. Septische artritis moet met spoed behandeld worden om irreversibele gewrichtsschade en disseminatie van de infectie te voorkomen. Een opsomming van de oorzaken van infectieuze artritis wordt gegeven in tabel 17.1.
Literatuur
go back to reference Bijlsma JWJ, Breedveld FC, Dequeker J, Van der Linden Sj, et al, red. Leerboek reumatologie. Hoofdstuk Gewrichtsziekten en infecties. Houten/Zaventem: Bohn Stafleu Van Loghum, 1992. Bijlsma JWJ, Breedveld FC, Dequeker J, Van der Linden Sj, et al, red. Leerboek reumatologie. Hoofdstuk Gewrichtsziekten en infecties. Houten/Zaventem: Bohn Stafleu Van Loghum, 1992.
go back to reference Goldenberg DL, Reed JL. Bacterial arthritis. N Eng J Med 1985; 312: 764–71.CrossRef Goldenberg DL, Reed JL. Bacterial arthritis. N Eng J Med 1985; 312: 764–71.CrossRef
Metagegevens
Titel
Infectieuze Gewrichtsaandoeningen
Auteurs
Prof.Dr. F. C. Breedveld
Prof.Dr. Th. B. Voorn
Copyright
2000
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0475-2_17