Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Uitgave 5/2014

Tijdschrift voor Urologie 5/2014

Infectieuze complicaties en antibiotische profylaxe bij transrectale echogeleide prostaatbiopsie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 5/2014
Auteurs:
dr. A.L.M. Vlek, drs. A.E.C. Ruiter, dr. P.L.M. Vijverberg, dr. J.A. Kaan
Belangrijke opmerkingen
* dr. A.L.M. Vlek, aios medische microbiologie, afdeling Medische Microbiologie, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein, thans arts-microbioloog Diakonessenhuis, Utrecht
drs. A.E.C. Ruiter, semi-arts urologie, afdeling Urologie, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein, thans aios urologie, VU medisch centrum, Amsterdam
dr. P.L.M. Vijverberg, uroloog, afdeling Urologie, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein
dr. J.A. Kaan, arts-microbioloog, afdeling Medische Microbiologie St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht

Samenvatting

Doel:

Transrectale echogeleide prostaatbiopsie (TRUS-PB) vindt doorgaans plaats onder ciprofloxacineprofylaxe. In de westerse wereld wordt een stijging gezien in het gebruik van ciprofloxacine en resistentie van gramnegatieve verwekkers. Wij onderzochten of er een toename aantoonbaar is in incidentie van infectieuze complicaties na TRUS-PB, en of er literatuur beschikbaar is die aanpassing van het huidige profylactische regime ondersteunt.

Methoden:

Retrospectieve analyse van klinische en microbiologische gegevens in het St. Antonius Ziekenhuis en literatuuronderzoek naar profylactische regimes.

Resultaten:

Analyse van 2736 ingrepen toonde een stijging aan in de incidentie van koorts na TRUS-PB van 0,4% in 2008 tot 3,0% in 2011. Ook de incidentie van urineweginfecties, sepsis en ciprofloxacineresistentie onder verwekkers nam toe. Er is geen literatuur beschikbaar die de overstap naar een ander profylactisch regime ondersteunt.

Conclusie:

Infectieuze complicaties na TRUS-PB nemen toe. Een urinekweek dient verricht te worden voorafgaand aan antibiotische behandeling. Als profylaxe verdient een eenmalige dosering ciprofloxacine de voorkeur. De verwachte verdere stijging in ciprofloxacineresistentie maakt meer onderzoek naar alternatieve profylaxe noodzakelijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Tijdschrift voor Urologie 5/2014 Naar de uitgave

EditorialNotes

Editorial