Skip to main content
main-content
Top

04-03-2014 | Nieuws

InEen ontwikkelt kwaliteitsinstrument voor zorggroepen

InEen, de nieuwe organisatie van verschillende eerstelijnsorganisaties, is bezig met het ontwikkelen van een zelfevaluatie-instrument waarmee zorggroepen hun kwaliteit kunnen meten. Specifiek heeft het instrument betrekking op het invoeren van de Kritische Kwaliteitskenmerken (KKK's). Het nieuwe instrument wordt besproken tijdens de Werkconferentie Kwaliteit voor Zorggroepen op 24 april.

De zorggroepen hebben volgens projectleider Harrie Geboers behoefte aan een gezamenlijk kwaliteitsbeleid waarin ze zelf de regie hebben en die niet van bovenaf wordt opgelegd. "Dat heeft geleid tot de inmiddels 21 Kritische Kwaliteitskenmerken (KKK’s) waarmee de zorggroepen aan de slag gaan", zegt hij. "Om de eigen aanpak te toetsen, is zelfevaluatie onontbeerlijk. Daarin kiezen zorggroepen voor een eigen ontwerp. Een keuze voor bijvoorbeeld HKZ of NEN is op dit moment niet aan de orde.’ Het kwaliteitsinstrument wordt samen met Vilans ontwikkeld.

Vragenlijst

Het kwaliteitsinstrument bestaat onder andere uit een vragenlijst die wordt ingevuld door verschillende mensen binnen de zorggroep. "Dat biedt inzicht in de status van dat moment." De vragenlijst is ontwikkeld en getoetst bij zeven zorggroepen. Daarnaast komt er een peer-to-peer-reviewmodule voor onderlinge vergelijking.

Digitaal

De producten komen digitaal beschikbaar voor de leden van InEen. Onderdeel is ook een handreiking en een feedbackreportage op maat die is gebaseerd op de antwoorden van de vragenlijsten. De verwachting is dat het systeem half april operationeel is. Geboers: "Het gaat om een dynamisch model dat we door de tijd samen met de zorggroepen verder kunnen verbeteren en verrijken."

Auteur(s): Anouk Middelkamp

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.