Skip to main content
Top

2006 | OriginalPaper | Hoofdstuk

In hoeverre is capillaire glucosebepaling (vingerprik) te vergelijken met de plasmabepaling? Welke factoren beïnvloeden de uitkomst?

Auteurs : Dr. J.K. Radder, Dr. J.H.M. Souverijn

Gepubliceerd in: Vademecum permanente nascholing huisartsen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het gaat hier om de vergelijking van de glucosebepaling in capillair volbloed en die in veneus plasma. Hieraan zijn drie aspecten te onderscheiden. In de eerste plaats welke vloeistof wordt geanalyseerd: plasma (of serum) versus volbloed. In de tweede plaats welk soort bloed wordt geanalyseerd: veneus of capillair. En ten derde wat de invloed is van belasting met glucose op de uitslag. De concentratie van glucose in volbloed is ongeveer 15% lager dan die in plasma, doordat deze volbloedbepaling plaatsvindt na hemolyse en de intracellulaire glucoseconcentratie lager is dan de extracellulaire als gevolg van de glycolyse. De plasmawaarde reflecteert de extracellulaire glucoseconcentratie. Voor het verkrijgen van een juiste glucosewaarde dient de glycolyse in de cellen van het bloedmonster direct na afname te worden gestopt (door het monster meteen af te draaien, door het te koelen of door er fluoride aan toe te voegen).
Literatuur
go back to reference Fajans S. Classification and diagnosis of diabetes. In: Rifkin H, Porter Jr D (eds). Ellenburg and Rifkin's Diabetes Mellitus. Theory and Practice. Fourth Edition, 1990: 352. Fajans S. Classification and diagnosis of diabetes. In: Rifkin H, Porter Jr D (eds). Ellenburg and Rifkin's Diabetes Mellitus. Theory and Practice. Fourth Edition, 1990: 352.
Metagegevens
Titel
In hoeverre is capillaire glucosebepaling (vingerprik) te vergelijken met de plasmabepaling? Welke factoren beïnvloeden de uitkomst?
Auteurs
Dr. J.K. Radder
Dr. J.H.M. Souverijn
Copyright
2006
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8808-0_1213