Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2010 | Beschouwing | Uitgave 3/2010

TPO - De Praktijk 3/2010

In gesprek over medicijngebruik en therapietrouw

Tijdschrift:
TvPO > Uitgave 3/2010
Auteur:
Henk van Weert
Belangrijke opmerkingen
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.
universitair hoofddocent en hoofdredacteur van Huisarts & Wetenschap en Tijdschrift voor praktijkondersteuning
Een patiënt, een man van halverwege de 50, komt de spreekkamer binnen, onderwijl uitroepend: ‘Die pillen voor de hoge bloeddruk heb ik al twee weken niet genomen hoor!’ Een andere patiënt, een vrouw van rond de 30 met fors overgewicht, hoge bloeddruk en diabetes type 2, vertelt na enig doorvragen dat ze niet elke dag haar bloeddrukverlagende medicijnen inneemt, want: ‘Ik drink liever peterselie met warm water, mijn oude oma zegt dat dat beter is voor mijn nieren.’ Hoe reageer je op dit soort uitspraken? Moet je erop doorvragen, of ze laten voor wat ze zijn? In dit artikel gaan we in op het belang van communicatie over medicijngebruik en therapietrouw en presenteren we enkele aandachtspunten die praktijkondersteuners en huisartsen kunnen helpen de gesprekken met patiënten goed te laten verlopen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

TPO - De Praktijk 3/2010 Naar de uitgave

Weet Je Dit?

Antwoorden

Lezen/Kijken/Zoeken

Ik mis mezelf