Skip to main content
Top

15-05-2014 | Nieuws

In coma na tandheelkundige behandeling

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In Hawaï is angst voor de tandarts aangewakkerd  door twee comagevallen die zich voordeden na een tandheelkundige behandeling. Een van de patiënten is inmiddels overleden. 

Onlangs raakte een 23-jarige vrouw na een routinebehandeling bij de tandarts in coma, nadat de tandarts haar voor extractie van vier verstandskiezen onder volledige narcose had gebracht. De vrouw kreeg een hartstilstand en werd gereanimeerd, maar bleef in coma en ligt nu aan een beademingsmachine. Bij de patiënte waren geen allergiëen of medische problemen geconstateerd. Wel is bekend dat de behandelende tandarts eerder in opspraak is geraakt: er werden vier klachten tegen hem ingediend met betrekking tot naleving van regelgeving en over professioneel gedrag. Twee klachten werden geseponeerd wegens gebrek aan bewijs en de andere twee klachten lopen nog.

 


Cocktail anesthetica

 

Dit is bizar genoeg binnen enkele maanden het tweede comageval dat zich in Hawaï tijdens tandartsbezoek voor heeft gedaan. Begin december kreeg het driejarig patiëntje Finley Boyle ook een hartstilstand in de behandelstoel na volledige narcose, ook dit meisje raakte in coma. De tandarts had ook in dit geval besloten tot een volledige narcose, omdat hij 6 vullingen en 4 wortelkanaalbehandelingen wilde uitvoeren. Kort nadat de sedatieve middelen ingespoten waren, kreeg het meisje een hartstilstand. Nadat zij een maand in coma had gelegen, werd duidelijk dat het meisje ernstige hersenschade opgelopen had en dat er geen hoop op herstel was; waarop de sondevoeding gestaakt werd en de peuter overleed. In dit geval werd vastgesteld dat de hartstilstand werd veroorzaakt door de samenstelling (een 'verkeerde cocktail') van anesthetica. De doses van verschillende middelen waren te hoog, sommige waren niet nodig. Ook werd er niet goed gemonitord toen de narcose werd toegediend. Bovendien wist de tandarts ook niet hoe te handelen bij hartfalen, hij moest een beroep doen op een kinderarts die zich in de gang verderop bevond. De tandarts is door de ouders van het patiëntje aangeklaagd, de praktijk is gesloten.

 

In de VS wordt ook bij jonge patiënten vaak intraveneuze sedatie toegepast met een cocktail van meerdere middelen.

In Nederland is men terughoudend met het toedienen van algehele narcose bij jonge kinderen.

Soms wordt er voor gekozen (zie NtvT, aug. 2013), liever echter kiezen tandartsen voor een relatief lichte sedatie met lachgas of oraal middalozam.

 

Meer lezen >> 

Lokale anesthesie in de tandheelkundeTandartspraktijk 2006/3
Kindertandheelkunde  deel 2 (Richtlijn Mondzorg voor jeugdigen)
Wat zijn de negatieve effecten bij het geven van anesthesie bij kinderen en zwangeren?Standby 2014/2

Auteur(s): Marijke Simons

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.