Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | Onderzoek | Uitgave 10/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2011

Impact van afwijkende werktijden: wat weten we vanuit de wetenschappelijke literatuur?

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2011
Auteurs:
Drs. M.H.J. van Zwieten, Dr. I.L.D. Houtman, Dr. D.J. Klein Hesselink
Belangrijke opmerkingen
onderzoekster
senior onderzoekster
onderzoeker
De tabellen en literatuurlijst van dit artikel vindt u als digitale pagina’s 440 t/m 445 op de website van TBV (www.​tbv-online.​nl) onder de button Themanummer 2011. De laatste pagina van dit artikel is 445.

SAMENVATTING

Dit artikel geeft een overzicht van wat bekend is vanuit de wetenschap over de relatie tussen afwijkende werktijden en gezondheid en welbevinden van werknemers. De literatuur laat zien dat het werken op afwijkende werktijden samenhangt met diverse negatieve gezondheidsgevolgen. Zo is overwerk gerelateerd aan hart- en vaatziekten en is er beperkt bewijs voor een causaal verband tussen langdurig nachtwerk en borstkanker. Verder lijkt ploegendienst samen te hangen met maag-darmstoornissen. Overwerk hangt ten slotte samen met meer spier- en gewrichtsklachten, slaapproblemen en fouten maken.
In de discussie wordt ingegaan op de Arbeidstijdenwet, de toepassing van onderzoeksresultaten op het gebied van afwijkende werktijden en de nieuwe ontwikkelingen rond zelfroosteren als mogelijkheid voor werkgevers en werknemers om de nadelige invloed van afwijkende werktijden op de veiligheid, de gezondheid en het welzijn van werknemers terug te dringen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2011 Naar de uitgave

TBV IN OUTLINE

EDITORIAL