Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2011 | ONDERZOEK | Uitgave 10/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2011

Impact en omvang van afwijkende werktijden in Nederland

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2011
Auteurs:
Drs. M.H.J. van Zwieten, Dr. D.J. Klein Hesselink, Dr. I.L.D. Houtman
Belangrijke opmerkingen
onderzoekster
onderzoeker
senior onderzoekster

SAMENVATTING

Veel werknemers in Nederland werken op afwijkende tijden, dat wil zeggen op andere tijden dan van maandag tot en met vrijdag, waarbij overdag ongeveer acht uur wordt gewerkt. In dit artikel wordt aan de hand van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) beschreven in hoeverre afwijkende werktijden zich in Nederland recentelijk hebben ontwikkeld en in hoeverre ze anno 2010 voorkomen. Ook wordt er een vergelijking gemaakt tussen afwijkende werktijden in Nederland en Europa (EWCS).
Gegevens van de NEA 2010 wijzen uit dat ruim een kwart van de Nederlandse werknemers structureel overwerkt, terwijl nagenoeg een kwart regelmatig ‘s avonds of ‘s nachts werkt. Verder geeft 16% aan in ploegendienst te werken. Het percentage Nederlandse werknemers dat op afwijkende werktijden werkt, is in de afgelopen jaren redelijk stabiel. Wel verschilt Nederland enigszins van gemiddeld Europa, vooral omdat vrouwen vaker parttime werken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2011

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2011 Naar de uitgave

VOOR U GELEZEN

VOOR U GELEZEN