Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-03-2018 | Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018

Immunotherapie in de oncologie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Dr. Aafke Meerveld-Eggink, Dr. Maartje Los

Samenvatting

De immuunrespons tegen tumorcellen is afhankelijk van de binding van een signaaleiwit aan de T‑celreceptor. De tumorcel kan door middel van binding aan de T‑cel zorgen voor een remming van de T‑celrespons (checkpoint). Immunotherapie bestaat uit antilichamen die zich binden aan ofwel het signaaleiwit op de tumorcel, ofwel het receptoreiwit op de T‑cel. Hierdoor valt de remming van de T‑celrespons weg en daarmee wordt de immuunrespons tegen tumorcellen weer geactiveerd. De mogelijkheid om antilichamen tegen immuuncheckpoints in te zetten als antitumorbehandeling heeft de prognose van patiënten met uitgezaaid melanoom, longkanker, niercelkanker en blaaskanker aanzienlijk veranderd. Er is een subgroep van patiënten die jarenlang in leven blijft. De behandeling kan gepaard gaan met bijzondere, met name auto-immuun, toxiciteit. Deze bijwerkingen zijn over het algemeen goed behandelbaar, maar moeten wel tijdig gesignaleerd worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018 Naar de uitgave