Skip to main content
Top

2018 | OriginalPaper | Hoofdstuk

30. Immunodeficiëntie

Auteurs : Prof. dr. E. de Vries, Prof. dr. J. J. M. van Dongen, Dr. G. J. A. Driessen

Gepubliceerd in: Compendium kindergeneeskunde

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Primaire immunodeficiënties zijn zeldzaam, maar tijdige diagnose ervan is belangrijk, zowel voor de prognose van de patiënt als voor het kunnen uitbrengen van genetisch advies. Infecties zijn de belangrijkste maar zeker niet de enige uitingsvorm. Analyse in stappen, waarbij als eerste wordt gescreend op de ernstigste aandoeningen en bij langdurige, terugkerende klachten of ongewone presentatie onderzoek in meer detail wordt verricht, is de beste aanpak. Ernstige gecombineerde immunodeficiëntie is zeer zeldzaam maar wel levensbedreigend; acuut handelen bij vermoeden hiervan is een vereiste. Failure to thrive en opportunistische infecties kunnen hierop wijzen. Recidiverende luchtweginfecties bij (jonge) kinderen vormen een heel ander probleem: meestal is hier geen onderliggende immunodeficiëntie, maar dit kan wel het geval zijn. Het herkennen hiervan vraagt om tijdig overleg met een immunoloog, zodat immunodeficiënties tijdig te detecteren zijn zonder aan overdiagnostiek te doen.
Voetnoten
1
De Vries E; in collaboration with European Society for Immunodeficiencies (ESID) members. Patient-centred screening for primary immunodeficiency, a multi-stage diagnostic protocol designed for non-immunologists: 2011 update. Clin Exp Immunol. 2012;167(1):108–19.
 
2
De Vries E, Driessen G. Educational paper: Primary immunodeficiencies in children: a diagnostic challenge. Eur J Pediatr. 2011;170(2):169–77.
 
Metagegevens
Titel
Immunodeficiëntie
Auteurs
Prof. dr. E. de Vries
Prof. dr. J. J. M. van Dongen
Dr. G. J. A. Driessen
Copyright
2018
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1792-9_30