Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2014 | Wetenschappelijke artikelen | Uitgave 2/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2014

‘Ik wed dat ik het kan!’ – Bereik en effect van een televisieprogramma over stoppen met roken bij laag-, middelbaar en hoogopgeleide rokers

Tijdschrift:
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Gera E. Nagelhout, Marieke A. Wiebing, Bas van den Putte, Hein de Vries, Matty Crone, Sander M. Bot, Marc C. Willemsen
Belangrijke opmerkingen
CAPHRI, Universiteit Maastricht, Maastricht
Voormalig STIVORO voor een rookvrije toekomst, Den Haag
Alliantie Nederland Rookvrij!, Den Haag, STIVORO voor een rookvrije toekomst, Den Haag
ASCoR, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam
Trimbos-instituut, Utrecht
Leiden Universitair Medisch Centrum
Sociaal en Cultureel Planbureau
Gera Nagelhout, Alliantie Nederland Rookvrij!, Eisenhowerlaan 108, 2517 KL Den Haag, tel. 070-3068835, e-mail: gera.nagelhout@alliantieNR.nl

Samenvatting

Inleiding: Roken komt in Nederland vaker voor onder laag- en middelbaar opgeleiden dan onder hoogopgeleiden. Het entertainment-education televisieprogramma ‘Ik wed dat ik het kan!’ werd speciaal ontwikkeld om stoppen met roken te stimuleren onder laag- en middelbaar opgeleide rokers. Methode: Het effect van het televisieprogramma werd geëvalueerd met longitudinale data van het International Tobacco Control Policy Evaluation Project. Nederlandse rokers (n = 1.743) van 15 jaar en ouder vulden zowel voor als na de zeven afleveringen van ‘Ik wed dat ik het kan!’ in 2008 een vragenlijst in. Resultaten: Laagopgeleiden (OR = 1,55, p = 0,048) en middelbaar opgeleiden (OR = 1,99, p < 0,001) hadden significant vaker het televisieprogramma gezien dan hoogopgeleiden. Herinnering van het programma hing niet significant samen met eigen effectiviteit, stopintentie en stopsucces, maar wel met het doen van een stoppoging bij middelbaar opgeleiden (OR = 2,36, p < 0,001). Conclusie: Zowel het bereik van ‘Ik wed dat ik het kan!’ als het effect op stoppogingen was het grootst onder middelbaar opgeleiden. De entertainment-education strategie voor stoppen-met-rokentelevisieprogramma’s moet verder doorontwikkeld worden. Zo kan mogelijk een programma ontwikkeld worden dat positieve effecten heeft op de stopintentie, eigen effectiviteit, stoppogingen en het stopsucces van zowel laag- als middelbaar opgeleide rokers.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 2/2014 Naar de uitgave