Skip to main content
Top

2010 | Boek

Ik heb last van mijn oog

Casuïstiek voor doktersassistenten

Auteurs: S. van der Krogt, A. Starink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Als doktersassistent ben je een ware duizendpoot. Je voert uiteenlopende taken uit. Het beroep brengt bovendien veel verantwoordelijkheid met zich mee: de patiënt en de huisarts rekenen op je. Een kleine vergissing kan grote gevolgenhebben. Daarom is het belangrijk dat je over de juiste competenties en kennis beschikt en deze geïntegreerd toe kunt passen.In de serie werkboeken ‘Casuïstiek voor doktersassistenten’ staat steeds een andere groep patiënten centraal. Telkens gaat het om mensen met klachten die op het eerste gezicht op elkaar lijken maar die verschillende oorzaken hebben. Zo hebben de patiënten in dit werkboek allemaal problemen met hun ogen.De serie helpt je om je goed voor te bereiden op de beroepspraktijk, met casuïstiek kun je op een prettige en veilige manier oefenen met verschillende zorgvragen. Via praktische opdrachten kom je in aanraking met de verschillendeDe serie helpt je om je goed voor te bereiden op de beroepspraktijk, met casuïstiek kun je op een prettige en veilige manier oefenen met verschillende zorgvragen. Via praktische opdrachten kom je in aanraking met de verschillende kern taken van de doktersassistent. Sommige opdrachten maak je alleen, andere voer je uit in een klein groepje of met al je medeleerlingen samen.In dit werkboek: • Om de klachten van patiënten beter te begrijpen bestudeer je de bouw en werking van het oog. Je verdiept je in een aantal veel voorkomende aandoeningen die tot oogklachten leiden, kijkt naar alarmfactoren en voert intakegesprekken.• Je leert hoe je een visustest uitvoert en wat de juiste manier is om een oog te druppelen of te spoelen. Ook oefen je met het aanleggen van een oogverband.• Je maakt kennis met een aantal geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van oogklachten en hun achterliggende oorzaken. Hoe werken deze medicijnen en wat moet je patiënten vertellen over de manier waarop ze deze wel en niet moeten gebruiken?• Je oefent met het geven van voorlichting, een belangrijke taak van de doktersassistent. Waarom komt een boodschap soms heel anders over dan de bedoeling was?• Ook komt een aantal administratieve taken aan bod. Hoe verwerk je patiëntgegevens in het Huisartsen Informatie Systeem? Wat is het Elektronisch Patiënten Dossier dat in de nabije toekomst landelijk ingevoerd zal worden?• Je verdiept je in de tweedelijns gezondheidszorg: welke specialismen zijn er en waarmee houden deze zich bezig?• Ogen spelen een belangrijke rol in het contact, mensen voelen zich ongemakkelijk als ze de ander niet in de ogen kunnen kijken. Daarom vinden sommige mensen dat het dragen van een boerka verboden moet worden. Vind jij dat ook of is godsdienstvrijheid voor jou belangrijker?Als doktersassistent sta je klaar voor de patiënten. Maar je moet ook je eigen belang niet uit het oog verliezen. Daarom eindigt dit werkboek met een opdracht over verschillende werkstijlen die je kunt toepassen.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatten
In een samenleving die zo sterk gericht is op visuele informatie lijkt blind zijn een van de ergste handicaps die je kan overkomen. Geen wonder dat mensen snel ongerust zijn als er iets mis is met hun ogen. Het oog is sterker dan je zou denken, maar toch kunnen klachten optreden. Soms gaan die vanzelf over, maar soms ook niet. Dan is medisch ingrijpen nodig.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 1 Medische achtergrondkennis
Samenvatten
Je ogen zijn een kostbaar bezit. Niet alleen krijg je via je ogen veel informatie binnen, ze spelen ook een belangrijke rol in het contact met anderen. Daarin zijn je oogopslag en blik van grote betekenis. Ogen zijn gevoelige zintuigen en worden slechts beschermd door een dun laagje huid: je oogleden.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 2 De intake
Samenvatten
Het oog is een orgaan met een verbazend zelfgenezend vermogen. Veel oogklachten gaan dan ook vanzelf over. Maar soms is er wel reden voor ongerustheid. De doktersassistent moet er tijdens het intakegesprek achter komen of zelfzorg (voorlopig) volstaat of dat het verstandig is om een afspraak met de huisarts te maken. En zo ja, of daarbij haast geboden is.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 3 Geneesmiddelen
Samenvatten
Met behulp van geneesmiddelen kunnen sommige oogklachten en achterliggende oorzaken bestreden worden. Als doktersassistent hoef je niet precies te weten welke stoffen er in die geneesmiddelen zitten. Maar wel om wat voor type medicijnen het gaat, hoe ze werken en wat eventuele bijwerkingen zijn. Alleen dan kun je de patiënt goed advies geven.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 4 Medisch handelen
Samenvatten
Op de huisartsenpraktijk worden bepaalde vormen van medisch onderzoek uitgevoerd en kleinere medische ingrepen verricht. Als doktersassistent zul je de arts hierbij regelmatig assisteren. Maar sommige medische handelingen voer je zelfstandig uit.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 5 Voorlichting en advies
Samenvatten
Patiënten verwachten goed advies van de doktersassistent. Voor het geven van advies en voorlichting heb je meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet ook weten hoe je de boodschap zó kunt brengen dat de klant hem begrijpt, er open voor staat en ook echt iets met de gegeven informatie kan.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 6 Administratieve taken
Samenvatten
Een doktersassistent is niet alleen maar bezig met patiënten, er moeten elke dag ook de nodige administratieve taken gedaan worden. Patiëntendossiers bijwerken, bestellingen plaatsen, brieven en mails sturen naar leveranciers of collega’s, enzovoort.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 7 De maatschappij en jij
Samenvatten
Als doktersassistent sta je midden in de samenleving. Het is belangrijk dat je weet hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is. Maar ook hoe er in de samenleving gedacht en gesproken wordt over gezondheid. Een goede doktersassistent heeft geen ‘medische oogkleppen’ op maar heeft oog en begrip voor andere meningen.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 8 Persoonlijke groei
Samenvatten
Mensen leren hun hele leven, vanaf de dag dat ze geboren worden tot het moment waarop ze hun laatste adem uitblazen. Van alles wat je meemaakt steek je wel iets op.
S. van der Krogt, A. Starink
Meer informatie
Titel
Ik heb last van mijn oog
Auteurs
S. van der Krogt
A. Starink
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7908-8
Print ISBN
978-90-313-7906-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7908-8