Skip to main content
main-content
Top

Inhoudsopgave

Voorwerk

Inleiding

Samenvatting
Kortademigheid en benauwdheid zijn een nare gewaarwording. Deze klachten kunnen uiteenlopende oorzaken hebben. Het kan gaan om een tijdelijke aanval die plotseling optreedt en vanzelf weer verdwijnt. Maar bij sommige mensen gaat het om chronische klachten. Voor hen is benauwdheid een ongemak waarmee ze moeten leren leven.
S. van der Krogt, A. Starink

hoofdstuk 1 Medische achtergrondkennis

Samenvatting
Bij gewone alledaagse bezigheden gebruik je slechts een klein gedeelte van je longcapaciteit, maar bij zware inspanning boor je al je reserves aan. Dan werken je longen en hart op volle toeren om genoeg zuurstof aan te voeren. Als dat niet lukt krijg je het benauwd en raak je buiten adem, het teken dat je jouw grenzen hebt bereikt. Bij ieder mens liggen deze grenzen weer anders. Ze hangen af van bepaalde lichamelijke basiskenmerken en van de conditie.
S. van der Krogt, A. Starink

hoofdstuk 2 De intake

Samenvatting
Benauwdheid kan een tijdelijk bijverschijnsel zijn dat vanzelf weer over gaat. Maar soms is er reden voor ongerustheid. Bovendien: als benauwdheid en kortademigheid chronisch worden kom je er nooit meer vanaf. De doktersassistent moet er tijdens het intakegesprek achter komen of zelfzorg (voorlopig) volstaat of dat het verstandig is om een afspraak met de huisarts te maken. En zo ja, of daarbij haast geboden is.
S. van der Krogt, A. Starink

hoofdstuk 3 Geneesmiddelen

Samenvatting
Benauwdheid kan veel oorzaken hebben en is niet altijd te bestrijden met behulp van geneesmiddelen. Zo is bij chronische aandoeningen zoals COPD en astma genezing niet mogelijk. Wel kunnen de klachten verzacht worden met behulp van medicijnen.
S. van der Krogt, A. Starink

hoofdstuk 4 Medisch handelen

Samenvatting
Op de huisartsenpraktijk worden bepaalde vormen van medisch onderzoek uitgevoerd en kleinere medische ingrepen verricht. Als doktersassistent zul je de arts hierbij regelmatig assisteren. Maar sommige medische handelingen voer je zelfstandig uit.
S. van der Krogt, A. Starink

hoofdstuk 5 Voorlichting en advies

Samenvatting
Patiënten verwachten goed advies van de doktersassistent. Voor het geven van advies en voorlichting heb je meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet ook weten hoe je de boodschap zó kunt brengen dat de klant hem begrijpt, er open voor staat en ook echt iets met de gegeven informatie kan.
S. van der Krogt, A. Starink

hoofdstuk 6 Administratieve taken

Samenvatting
Een doktersassistent is niet alleen maar bezig met patiënten, er moeten elke dag ook de nodige administratieve taken gedaan worden. Patiëntendossiers bijwerken, bestellingen plaatsen, brieven en mails sturen naar leveranciers of collega’s, enzovoort.
S. van der Krogt, A. Starink

hoofdstuk 7 De maatschappij en jij

Samenvatting
Als doktersassistent sta je midden in de samenleving. Het is belangrijk dat je weet hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is en hoe er in de samenleving gedacht en gesproken wordt over gezondheid. Een goede doktersassistent heeft geen ‘medische oogkleppen’ op maar heeft oog en begrip voor andere meningen.
S. van der Krogt, A. Starink

hoofdstuk 8 Persoonlijke groei

Samenvatting
Mensen leren hun hele leven, vanaf de dag dat ze geboren worden tot het moment waarop ze hun laatste adem uitblazen. Van alles wat je meemaakt steek je wel iets op.
Je kunt het aan het toeval overlaten wat je leert of zelf een koers uitstippelen. In dat geval heb je zelf invloed op hoe je leert. Hoe slimmer je het aanpakt, hoe sneller en beter je leert. Tijdens je opleiding en straks in je baan als doktersassistent.
S. van der Krogt, A. Starink
Meer informatie