Skip to main content
Top

2010 | Boek

Ik blijf maar hoesten

Casuïstiek voor doktersassistenten

Auteurs: S. van der Krogt, A. Starink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Als doktersassistent ben je een ware duizendpoot. Je voert uiteenlopende taken uit. Het beroep brengt bovendien veel verantwoordelijkheid met zich mee: zowel de patiënt als de huisarts rekent op je. Een kleine vergissing kan grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat je over de juiste competenties en kennis beschikt en deze geïntegreerd toe kunt passen.In de serie werkboeken ‘Casuïstiek voor de doktersassistent’ staat steeds een andere groep patiënten centraal. Telkens gaat het om mensen met klachten die op het eerste gezicht op elkaar lijken maar die verschillende oorzaken hebben. Zo hebben de patiënten in dit werkboek Ik blijf maar hoesten allemaal last van hardnekkige hoestbuien. De serie helpt je om je goed voor te bereiden op de beroepspraktijk, met casuïstiek kun je op een prettige en veilige manier oefenen met verschillende zorgvragen. Via praktische opdrachten kom je in aanraking met de verschillende kerntaken van de doktersassistent. Sommige opdrachten maak je alleen, andere voer je uit in een klein groepje of met al je medeleerlingen samen.In dit werkboek: • Om tijdens de intake de ernst van de situatie in te kunnen schatten, sta je stil bij de bouw en werking van de luchtwegen en bij een aantal aandoeningen die met hoesten gepaard gaan. Je kijkt naar alarmfactoren en voert intakegesprekken.• Je oefent met het uitvoeren van een longfunctieonderzoek, een handeling die doktersassistenten regelmatig uitvoeren bij patiënten met dit type klachten.• Je kijkt naar de geneesmiddelen die ingezet kunnen worden ter bestrijding van hoesten. Hoe werken ze en wat moet je patiënten vertellen over de manier waarop ze deze middelen wel en niet moeten gebruiken?• Ook komt een aantal administratieve taken aan bod. Bijvoorbeeld het verwerken van patiëntgegevens in het Huisartsen Informatie Systeem en het schrijven van brieven.• Roken is niet goed voor de gezondheid. Is een wettelijk rookverbod een goede zaak of een vorm van betutteling die te ver gaat? Daarover bepaal jij je mening.• Opdrachten op het vlak van persoonlijke ontwikkeling, ook in het beroepsleven blijf je leren.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatting
Iedereen heeft van tijd tot tijd wel eens last van een hinderlijke hoest. Meestal is dat nuttig, een manier om je keel, luchtpijp en longen schoon te maken. Hoesten is vaak een bijverschijnsel dat vanzelf over gaat. Maar soms ook niet. Dan is er meer aan de hand of zijn de klachten zo hardnekkig dat het echt vervelend wordt.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 1 Medische achtergrondkennis
Samenvatting
Hoesten is een manier om ingeademde rook, stofdeeltjes, chemische stoffen en dergelijke kwijt te raken. In dat geval spreek je van productieve hoest, hoest met een duidelijke functie. Maar soms lijkt hoesten helemaal geen functie te hebben, zoals bij de droge of kriebelhoest. Deze zogenaamde niet productieve hoest is vooral heel hinderlijk.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 2 De intake
Samenvatting
Hoewel hoesten vaak onschuldig is zijn er ook situaties waarin er wel reden is voor ongerustheid. De doktersassistent moet er tijdens het intakegesprek achter komen of zelfzorg (voorlopig) volstaat of dat het verstandig is om een afspraak met de huisarts te maken. En zo ja: of daarbij haast geboden is.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 3 Geneesmiddelen
Samenvatting
Met behulp van geneesmiddelen kunnen hoestbuien en achterliggende oorzaken bestreden worden. Als doktersassistent hoef je niet precies te weten welke stoffen er in die geneesmiddelen zitten. Maar wel om wat voor type medicijnen het gaat, hoe ze werken en wat eventuele bijwerkingen zijn. Alleen dan kun je de patiënt goed advies geven.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 4 Medisch handelen
Samenvatting
Op de huisartsenpraktijk worden bepaalde vormen van medisch onderzoek uitgevoerd en kleinere medische ingrepen verricht. Als doktersassistent zul je de arts hierbij regelmatig assisteren. Maar sommige medische handelingen voer je zelfstandig uit.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 5 Voorlichting en advies
Samenvatting
Patiënten verwachten een goed advies van de doktersassistent. Voor het geven van advies en voorlichting heb je meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet ook weten hoe je de boodschap zó kunt brengen dat de patiënt hem begrijpt, er open voor staat en echt iets met de gegeven informatie kan.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 6 Administratieve taken
Samenvatting
Een doktersassistent is niet alleen maar bezig met patiënten, er moeten elke dag ook de nodige administratieve taken verricht worden. Patiëntendossiers bijwerken, bestellingen plaatsen, brieven en mails sturen naar leveranciers of collega's, enzovoort.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 7 De maatschappij en jij
Samenvatting
Is doktersassistent sta je midden in de samenleving. Het is belangrijk dat je weet hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is. Maar ook hoe er in de samenleving gedacht en gesproken wordt over gezondheid. Een goede doktersassistent heeft geen 'medische oogkleppen' op maar heeft oog en begrip voor andere meningen.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 8 Persoonlijke groei
Samenvatting
Mensen leren hun hele leven, vanaf de dag dat ze geboren worden tot het moment waarop ze hun laatste adem uitblazen. Van alles wat je meemaakt steek je wel iets op.
S. van der Krogt, A. Starink
Meer informatie
Titel
Ik blijf maar hoesten
Auteurs
S. van der Krogt
A. Starink
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7850-0
Print ISBN
978-90-313-7849-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7850-0