Skip to main content
Top

2010 | Boek

Ik ben zo duizelig

Casuïstiek voor apothekersassistenten

Auteurs: S. van der Krogt, A. Starink

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Als apothekersassistent ben je een ware duizendpoot. Je voert uiteenlopende taken uit. Het beroep brengt bovendien veel verantwoordelijkheid met zich mee: zowel de klant als de apotheker rekent op je. Een kleine vergissing kan grote gevolgen hebben. Daarom is het belangrijk dat je over de juiste competenties en kennis beschikt en deze geïntegreerd toe kunt passen.In de serie werkboeken ‘Casuïstiek voor de apothekersassistent’ staat steeds een andere groep patiënten centraal. Telkens gaat het om mensen met klachten die op het eerste gezicht op elkaar lijken maar die verschillende oorzaken hebben. Zo hebben de klanten in dit werkboek allemaal last van duizeligheid.De serie helpt je om je goed voor te bereiden op de beroepspraktijk, met casuïstiek kun je op een prettige en veilige manier oefenen met verschillende zorgvragen. Via praktische opdrachten kom je in aanraking met de verschillende kerntaken van de apothekersassistent. Sommige opdrachten maak je alleen, andere voer je uit in een klein groepje of met al je studiegenoten samen.In dit werkboek: • Om de klachten van patiënten beter te begrijpen bestudeer je de bouw en werking van het evenwichtsorgaan en het hart. • Je verdiept je in een aantal veel voorkomende aandoeningen die kunnen leiden tot duizeligheid. Wanneer is er sprake van alarmfactoren en is een bezoek aan de huisarts raadzaam?• Je maakt kennis met een aantal geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van aandoeningen die duizeligheid veroorzaken. Hoe werken deze medicijnen en wat moet je klanten vertellen over de manier waarop ze deze wel en niet moeten gebruiken?• Je neemt recepten in voor dergelijke geneesmiddelen en oefent met het verhelderen van zelfzorgvragen van klanten die last hebben van duizeligheid.• Je bereidt een aantal geneesmiddelen die door de apotheek zelf gemaakt of aangepast worden.• Je oefent met het geven van voorlichting. Daarbij kijk je naar de vraag hoe je die voorlichting kunt afstemmen op de levensfase waarin de patiënt verkeert.• Ook komt de verwerking van klantgegevens in het Apotheek Informatie Systeem aan bod.• Ouderen hebben sneller last van duizeligheid en op hogere leeftijd heeft een val snel ernstige gevolgen. Door de vergrijzing zal dit probleem alleen maar groter worden. Welke voorzorgsmaatregelen kunnen ouderen nemen om zo lang mogelijk gezond en zelfredzaam te blijven?Een apothekersassistent is een echte teamplayer. Daarom eindigt dit werkboek met opdrachten die inzicht geven in de manier waarop anderen naar jou kijken. Maar ook hoe je onzekerheid het hoofd kunt bieden.

Inhoudsopgave

Voorwerk
Inleiding
Samenvatting
Rechtop lopen heeft grote voordelen maar ook één nadeel: je bent minder stabiel dan een dier dat op vier poten staat. Gelukkig is je lichaam uitgerust met een slim systeem om het evenwicht te bewaren. Maar soms laat dat je in de steek.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 1 Medische achtergrondkennis
Samenvatting
Iedereen is wel eens duizelig. Bijvoorbeeld als je te snel opstaat of te weinig gegeten hebt. En soms ook zonder duidelijke reden. Je even licht in het hoofd voelen is niets om je zorgen over te maken. Maar als de wereld om je heen blijft draaien terwijl je toch echt niet te veel gedronken hebt, dan is een bezoek aan de huisarts verstandig.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 2 Zorgvraag verhelderen
Samenvatting
Voor de klant is het recept van de huisarts of specialist abracadabra. Maar als apothekersassistent moet je het moeiteloos kunnen lezen. Ook voer je een laatste controle uit: past dit medicijn of deze dosering wel bij deze cliënt?
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 3 Geneesmiddelen
Samenvatting
Duizeligheid is vaak niet met geneesmiddelen te bestrijden, de klachten moeten vanzelf verdwijnen. Maar tegen sommige aandoeningen en hinderlijke bijverschijnselen kunnen wel medicijnen ingezet worden. Als apothekersassistent hoef je niet precies te weten wanneer welk geneesmiddel wordt voorgeschreven. Maar wel hoe die geneesmiddelen werken, wat mogelijke bijwerkingen zijn en hoe de klant ze wel en niet moet gebruiken. Alleen dan kun je hem goed advies geven.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 4 Bereiden
Samenvatting
Veel geneesmiddelen komen kant-en-klaar van de leverancier. Soms moeten deze voor de klant nog in specifieke hoeveelheden of combinaties samengesteld worden. Bepaalde geneesmiddelen maakt de apotheek zelf, met behulp van basismengsels. Een ervaren apothekersassistent kan geneesmiddelen op maat bereiden.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 5 Voorlichting en advies
Samenvatting
Klanten verwachten goed advies van de apothekersassistent. Voor het geven van advies en voorlichting heb je meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet ook weten hoe je de boodschap zó kunt brengen dat de klant hem begrijpt, er open voor staat en ook echt iets met de gegeven informatie kan.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 6 Administratieve taken
Samenvatting
Een apothekersassistent is niet alleen bezig met het verstrekken van geneesmiddelen aan klanten, er moeten elke dag ook de nodige administratieve taken verricht worden.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 7 De maatschappij en jij
Samenvatting
Als apothekersassistent sta je midden in de samenleving. Het is belangrijk dat je weet hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is. Maar ook hoe er in de samenleving gedacht en gesproken wordt over gezondheid. Een goede apothekersassistent heeft geen ‘medische oogkleppen’ op maar heeft oog en begrip voor andere meningen.
S. van der Krogt, A. Starink
hoofdstuk 8 Persoonlijke groei
Samenvatting
Mensen leren hun hele leven, vanaf de dag dat ze geboren worden tot het moment waarop ze hun laatste adem uitblazen. Van alles wat je meemaakt steek je wel iets op.
S. van der Krogt, A. Starink
Meer informatie
Titel
Ik ben zo duizelig
Auteurs
S. van der Krogt
A. Starink
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-7905-7
Print ISBN
978-90-313-7904-0
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-7905-7