Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2010

01-05-2010 | Gelezen

Ian Hacking (1995). Rewriting the soul. Multiple personality and the sciences of memory. Princeton/Chichester: Princeton University Press. 336 pp., € 31,90Elaine Showalter (1997). Hystories. Hysterical epidemics and modern media. New York/Chichester: Columbia University Press. 244 pp., € 26,–

Auteur: Max Lauteslager

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie | Uitgave 3/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Een van de belangrijkste kenmerken van mensen is dat ze historisch veranderen. Iemand die deze wet op een originele manier belicht, is de Canadese filosoof Ian Hacking. Hij illustreert dit in deze klassieker met behulp van de multipele persoonlijkheid.
Tijden veranderen en mensen eveneens. Mensen met problemen zijn niet constanter dan ieder ander. Maar verandering behelst meer dan het voorbijgaan van de tijd. We zijn geneigd ons te gedragen op manieren die van ons worden verwacht, vooral onder invloed van mensen met gezag – dokters bijvoorbeeld [en psychiaters of psychotherapeuten, ml.]. Enkele artsen hadden al omstreeks 1840 multiples onder hun patiënten, maar hun beschrijving van de stoornis verschilt sterk van die welke gebruikelijk is in de jaren ’90. De visie van de dokter verschilde doordat de patiënten anders waren, maar de patiënten verschilden doordat de verwachtingen van de artsen anders waren. Dat is een voorbeeld van een heel algemeen verschijnsel: het looping effect. Mensen die op een bepaalde manier worden geclassificeerd, zijn geneigd zich te voegen naar en te gaan lijken op hoe ze worden beschreven, maar ze ontwikkelen zich ook op hun eigen manier, zodat de classificaties en beschrijvingen voortdurend moeten worden herzien. Multipele persoonlijkheid is een bijna perfecte illustratie van dit feedback effect. (p. 21)
Voetnoten
1
Hacking heeft de gewoonte de patiënt als vrouwelijk aan te duiden. Ik volg dat voorbeeld in deze recensie.
 
2
Het werkwoord to forge heeft ook een negatievere de- en connotatie: ‘vervalsen’.
 
3
Het zijn meestal vrouwen die bij de politie aangifte doen van seksueel misbruik (zie het artikel van Nierop en Van den Eshof eerder in dit nummer, in het bijzonder de voetnoot op p. 149). Volwassenen die herinneringen aan ritueel misbruik ‘hervinden’ zijn eveneens in meerderheid vrouwen en vrouwen domineren tevens de subcultuur van satanic ritual abuse: moeders gelóven hun kinderen en het is daarom een vrouwenrol om ouder van een slachtoffertje van ritueel misbruik te zijn, aldus Showalter. Ook alien abduction is overwegend een vrouwenzaak: de meeste ontvoerden zijn vrouw; de meeste aliens zijn mannen. Showalter beschrijft een cartoon uit de New Yorker (die ik helaas niet in de archieven van dat tijdschrift heb kunnen vinden): een hooghartige matrone neemt een boeket aan van haar buitenaardse bezoeker, maar is daar niet onverdeeld gelukkig mee: ‘Ik had begrepen dat er bizarre seksuele experimenten zouden gaan plaatsvinden.’ (p. 195)
 
4
Ik doel hier op wat Marx (al evenmin psycholoog, psychiater of psychotherapeut) de misvatting van ‘het abstracte individu’ heeft genoemd en op wat Paul Verhaeghe in ‘Het einde van de psychotherapie’ aanduidt met ‘decontextualisering’. Dit begrip is in de discussie over en de samenvattingen van zijn boek in de TvP-nummers 5/2009, 6/2009 en 1/2010 uit en te na besproken en hoeft hier hopelijk niet te worden toegelicht.
 
Metagegevens
Titel
Ian Hacking (1995). Rewriting the soul. Multiple personality and the sciences of memory. Princeton/Chichester: Princeton University Press. 336 pp., € 31,90Elaine Showalter (1997). Hystories. Hysterical epidemics and modern media. New York/Chichester: Columbia University Press. 244 pp., € 26,–
Auteur
Max Lauteslager
Publicatiedatum
01-05-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Psychotherapie / Uitgave 3/2010
Print ISSN: 0165-1188
Elektronisch ISSN: 1876-5637
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03096144

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Tijdschrift voor Psychotherapie 3/2010 Naar de uitgave

Forum

Petitie

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Inleiding

Inleiding