Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-11-2016 | Case Report | bijlage 2/2017 Open Access

Tijdschrift voor Urologie 2/2017

Hypofyseapoplexie na gebruik van een gonadoreline (GnRH-)agonist

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > bijlage 2/2017
Auteurs:
drs. Femke M. Dessens, drs. Daniëlle Steenvoorden, dr. Marieke van Oijen, dr. Nienke R. Biermasz, dr. Catharina A. Goossens-Laan

Samenvatting

Hypofyseapoplexie is een bloeding of infarct in de hypofyse en treedt meestal op in een hypofyseadenoom. De exacte pathofysiologie ervan is onbekend; wel wordt er een relatie met abnormale vasculatuur van een hypofyseadenoom beschreven. Het is een zeer zeldzame bijwerking van gonadoreline (GnRH)-agonisten. Wij beschrijven een 68-jarige man die een maand na toediening van gosereline, een GnRH-agonist, progressieve hoofdpijn met diplopie ontwikkelde, met braken en een ptosis, met als vermoedelijke diagnose hypofyseapoplexie. Vanwege visusklachten kreeg patiënt een transsfenoïdale spoedresectie, waarna histologisch onderzoek de diagnose bevestigde.
Hypofyseapoplexie is een ernstige bijwerking van GnRH-agonisten, die kan optreden bij patiënten met een hypofyseadenoom. Bij hypopituïtarisme kan levenslange hormoonsubstitutie noodzakelijk zijn. Gezichtsvelduitval en visusverlies zijn redenen voor een spoedoperatie; waardoor frequente controle door de oogarts bij patiënten met hypofyseapoplexie belangrijk is.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen bijlage 2/2017

Tijdschrift voor Urologie 2/2017 Naar de uitgave