Skip to main content
main-content
Top

06-02-2011 | Nieuws

Hypo-allergeen dieet helpt bij ADHD

Een strikt dieet kan kinderen met ADHD toch binnen een paar weken van hun gedragsproblemen afhelpen. Dat blijkt uit onderzoek van het ADHD Research Centrum en het UMC St Radboud. Dat een dieet mogelijk helpt bij ADHD was al bekend maar nog nooit op zo'n grote schaal onderzocht.

Het effect van het dieet is zelfs zo groot, dat het de behandeling met medicijnen, helemaal zou kunnen vervangen, zo meldt de Volkskrant.

Honderd kinderen tussen de 4 en 8 jaar zijn onderzocht, waarvan de helft een hypo-allergeen dieet volgde. Daaruit waren alle voedingsmiddelen geschrapt waarop kinderen zouden kunnen reageren. Bij voldoende positief effect, werd het dieet na twee weken strenger en mochten alleen nog rijst, kalkoen, peer, groenten en water worden gegeten.

Na het volgen van het dieet had tweederde van de kinderen met ADHD geen last meer van gedragsproblemen. In de controlegroep verbeterde het gedrag van de kinderen niet. Een kinderarts beoordeelde wekelijks alle honderd kinderen zonder voorkennis over hun eventuele dieet.

In Nederland heeft ongeveer 5 procent van de kinderen adhd, dat wordt gekenmerkt door hyperactiviteit en aandachtsproblemen. In Nederland gaat het om enkele honderdduizenden kinderen. Veel adhd-patiënten slikken medicijnen tegen hun klachten.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.