Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2008 | Referaat | Uitgave 4/2008

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2008

Hypertonic resuscitation of hypovolemic shock after blunt trauma: a randomized controlled trial

E.M. Bulger, G.J. Jurkovich, A.B. Nathens, M.K. Copass, S. Hanson, C. Cooper, P.Y. Liu, M. Neff, A.B. Awan, K. Warner, R.V. Maier Arch Surg 2008;143:139-48; discussion 149 Referent: K.M. van Scherpenzeel, traumachirurg, Academisch Ziekenhuis Charité, Berlijn, Duitsland Referent: K.M. van Scherpenzeel, traumachirurg, Academisch Ziekenhuis Charité, Berlijn, Duitsland

Tijdschrift:
Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie > Uitgave 4/2008
Auteur:
K. M. van Scherpenzeel
Belangrijke opmerkingen
traumachirurg, Academisch Ziekenhuis Charité, Berlijn, Duitsland

Samenvatting

Multipel orgaanfalen is de belangrijkste ‘late’ doodsoorzaak na trauma en wordt veroorzaakt door een verstoorde immuunrespons. In eerdere publicaties is aangetoond dat hypertoon zout/dextran (hsd) een redistributie en herstel geeft van het intravasculaire volume, de intracraniële druk vermindert en invloed heeft op de immuunrespons — gevolgd door multiorgaanfalen (mof), ‘adult respiratory-distress syndrome’ (ards) en nosocomiale infecties.1 Doel van de studie was het vaststellen of resuscitatie met hsd de kans op orgaanfalen bij patiënten met hypovolemische shock ten gevolge van stomp letsel vermindert.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie

Het Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie is geen 'klassiek' wetenschappelijk tijdschrift, maar wil een spreekbuis zijn voor ieder die zich bezighoudt met de traumatologie, in al haar aspecten.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2008

Nederlands Tijdschrift voor Traumachirurgie 4/2008 Naar de uitgave

Ingezonden brief

Reactie