01-01-2013 | Nascholing
Hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC)
Gepubliceerd in: Huisarts en wetenschap | Uitgave 1/2013
Log in om toegang te krijgenSamenvatting
Hemmer PHJ, Van Leeuwen BL. Hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC). Huisarts Wet 2013;56(1):36-9.
Chirurgie vormt de basis van de behandeling van kanker. Ook bij uitzaaiingen kan chirurgische resectie de overleving soms verbeteren. Een voorbeeld van dat laatste is cytoreductieve chirurgie gevolgd door hypertherme intraperitoneale chemotherapie (HIPEC). Hierbij maakt de chirurg de buikholte chirurgisch tumorvrij en spoelt deze vervolgens na met een verwarmde chemotherapieoplossing. Als de patiënt hersteld is, volgt aanvullende chemotherapie. De techniek is begin jaren negentig geïntroduceerd ter behandeling van pseudomyxoma peritonei en wordt inmiddels ook toegepast bij peritonitis carcinomatosa en bij maligne peritoneaal mesothelioom. Er zijn zes HIPEC-centra in Nederland.
HIPEC is een zware, maar effectieve behandeling. Patiënten met peritoneale metastasen van een coloncarcinoom hebben normaliter een slechte prognose. Met HIPEC is de vijfjaarsoverleving 30% en in bepaalde groepen zelfs 50%. De mortaliteit van de procedure zelf is 4% en daalt nog steeds. Ook patiënten met een maligne peritoneaal mesothelioom komen in aanmerking voor HIPEC.
Tijdens het hele behandeltraject is er veel aandacht nodig voor de lichamelijke en geestelijke begeleiding van de patiënt. De huisarts speelt daarin een belangrijke rol, met name bij de begeleiding buiten de ziekenhuisopnamen en bij het signaleren van lichamelijke problemen door de behandeling. Speciale aandacht verdienen psychosociale problemen, stoma, koorts, sondevoeding, splenectomie, enterocutane fistel en recidief.