Skip to main content
Top

27-09-2012 | Nieuws

Hygiënemaatregelen ziekenhuizen nog steeds niet nageleefd

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Verpleegkundigen en artsen lijken nog steeds niet doordrongen van de gevaren van belabberde (hand)hygiëne. Dat blijkt uit beelden met een verborgen camera, van het televisieprogramma Zembla. Veel artsen en verpleegkundigen wassen hun handen nog steeds niet voor en na ieder patiëntencontact en dragen sieraden, terwijl dat volgens de hygiënerichtlijnen niet mag.

In de aflevering ‘Vieze Ziekenhuizen deel 2’ is te zien hoe een Zembla-verslaggever undercover werkt als medewerker patiëntenvervoer. Dit doet hij in het Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht, het Gemini Ziekenhuis in Den Helder en het MC Zuiderzee Ziekenhuis in Lelystad. Op de afdelingen waar hij komt dragen bijna alle artsen en verpleegkundigen horloges en sieraden. Ook dragen velen een uniform met lange mouwen of komt hun eigen trui onder de korte mouw van het uniform door. Hiervan is bekend dat dit het risico op contaminatie met ziekenhuisbacteriën vergroot.

De meeste verpleegkundigen geven toe dat zij fout zitten, maar lijken de noodzaak om dit te veranderen niet in te zien. Ook durven verpleegkundigen artsen en elkaar niet aan te spreken op een belabberde handhygiëne. Een kwart van alle ziekenhuisinfecties wordt veroorzaakt door slechte handhygiëne, zo blijkt uit onderzoek. Aan een ring zitten gemiddeld miljoenen bacteriën, die niet weg gaan door de handen te wassen of te desinfecteren. Volgens hoogleraar Chirurgie Lange, die in de uitzending aan het woord komt, ontbreekt het in veel ziekenhuizen aan een open aanspreekcultuur. Vooral artsen krijgen er van hem van langs. Die zouden moeten leren te werken in teamverband, in plaats van solistisch, zoals nu vaak het geval is. Volgens de hoogleraar is er nu vaak sprake van een cultuur van afhankelijkheid en hiërarchie. Hierin is het vrijwel onmogelijk om elkaar aan te spreken omdat dit als kritiek wordt ervaren, waardoor een onwerkbare situatie ontstaat.

Uit recent onderzoek van de NOS blijkt dat ziekenhuizen ook ernstig tekort schieten bij het terugdringen van wondinfecties die in de operatiekamer (OK) ontstaan. Slechts bij 1 op de 10 operaties wordt volgens het boekje gewerkt. Het terugdringen van postoperatieve wondinfecties is één van de tien thema’s van het VMS Veiligheidsprogramma om vermijdbare schade in ziekenhuizen terug te dringen.

Auteur(s): Marion Verstraeten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.