Skip to main content
Top

2014 | Boek

Hygiëne en infectiepreventie begint bij jezelf

Een praktisch boek over veilig en schoon werken

Auteurs: Elly van Haaren, Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Goede hygiëne op het werk, vooral in de zorg en de dienstverlening, voorkomt dat mensen met een verminderde weerstand met ziekteverwekkers besmet raken, daardoor ziek kunnen worden en hierdoor zelfs onverhoopt kunnen overlijden. Goede hygiëne op de werkplek begint bij jezelf doordat je als zorgprofessional of dienstverlener zelf het goede voorbeeld geeft en zo voor anderen een rolmodel vormt. Jammer genoeg nemen we van anderen ook wel minder goede gewoontes over. Vooral dan is een cultuuromslag in de bedrijfshygiëne van belang.

Hygiëne en infectiepreventie begint bij jezelf biedt best practices, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Pas je deze als professional zelf toe en spreek je anderen erop aan, dan draag je bij aan een gezond werkklimaat en bovenal aan de gezondheid van mensen die aan jouw zorg zijn toevertrouwd.

Dit handige naslagwerk is geschreven voor alle zorgverleners en dienstverleners (in opleiding) die in hun werk omgaan met patiënten en cliënten, in het bijzonder met medisch risicovolle groepen als baby's, kinderen, zwangeren en kwetsbare ouderen. Het boek behandelt zowel theoretische aspecten van hygiëne als veel voorkomende infecties en biedt daarnaast praktische handreikingen: wat moet ik doen als...

In Hygiëne en infectiepreventie begint bij jezelf komen veel zorgsectoren aan bod. Daardoor is het boek overal in de zorg inzetbaar: van kinderdagverblijven tot kleinschalige woonvoorzieningen en van medische wijkcentra tot tandartspraktijken.

Hygiëne is het juiste doen voor jezelf en voor de anderen om samen met de zorgvrager of cliënt hoge kwaliteit van zorg en dienstverlening te bieden en in stand te houden. Mocht je je daarbij afvragen hoe het ook alweer zit, raadpleeg dan de experts die dit boek tot een waardevol instructie- en naslagwerk hebben gemaakt. Francis J. Mensink, supervisor en coach voor verpleegkundig onderwijs en onderzoek en de verpleegkundige praktijk.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Hygiëne en de infectiecyclus
Inleiding
Deze vragen gaan allemaal over hygiëne. Mensen verschillen in wat zij als schoon of hygiënisch ervaren. Wat de een schoon vindt (handen wassen na het plassen), vindt de ander overbodig.
Elly van Haaren, Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
2. Infectieziekten
Inleiding
Ziekten kunnen op veel verschillende manieren ontstaan. In dit hoofdstuk behandelen we de infectieziekten . Deze worden veroorzaakt door ziekteverwekkende bacteriën, virussen, schimmels en parasieten.
Elly van Haaren, Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
3. Infectiepreventie
Inleiding
Iedereen die werkzaam is in een beroep waarbij je lichamelijk contact hebt met anderen moet weten wat je kunt doen om anderen niet te besmetten en om jezelf te beschermen. En dat begint met goede persoonlijke hygiëne.
Elly van Haaren, Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
4. Wat te doen bij veelvoorkomende infecties?
Inleiding
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: hygiënisch werken is van groot belang om besmetting en verspreiding van ziekten te voorkomen. De maatregelen die beschreven zijn in H. 3 moet je altijd toepassen, maar daarnaast gelden voor een aantal veelvoorkomende infectieziekten specifieke maatregelen. Deze worden in dit hoofdstuk beschreven.
Elly van Haaren, Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
5. Schoon en veilig werken in de huishouding
Inleiding
In zorg- en welzijnsinstellingen koken, eten, recreëren, wassen, plassen en slapen mensen. Net zoals in een gewoon huishouden. Professionele regels voor schoon en veilig werken zijn onmisbaar, omdat er vaak sprake is van de zorg, opvang of begeleiding van kwetsbare groepen. Denk maar aan de baby’s en peuters op een kinderdagverblijf, verstandelijk gehandicapten in een gezinsvervangend tehuis of ouderen in een kleinschalige woonvoorziening.
Elly van Haaren, Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
6. Risico’s, melden en controles
Inleiding
Waar mensen werken worden fouten gemaakt. Ze raken door routine soms hun alertheid kwijt of hebben door tijdgebrek de nodige hygiënische maatregelen overgeslagen. Ook krijgen veel zorgverleners een slecht voorbeeld van collega’s: handen worden slecht gewassen en slecht gedroogd, zo blijkt uit diverse onderzoeken.
Elly van Haaren, Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
7. Hygiëne in de verschillende sectoren
Inleiding
Dit hoofdstuk beschrijft per sector de meest voorkomende infecties en de maatregelen om deze te voorkomen. Zo kan elke medewerker in zorg en welzijn zich optimaal voorbereiden om hygiënisch en veilig te werken.
Elly van Haaren, Nicolien van Halem, Tera Stuut, Henny Verbeek
Nawerk
Meer informatie
Titel
Hygiëne en infectiepreventie begint bij jezelf
Auteurs
Elly van Haaren
Nicolien van Halem
Tera Stuut
Henny Verbeek
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-0423-3
Print ISBN
978-90-368-0422-6
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0423-3