Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2018 | Praktijk | Uitgave 3/2018

Pallium 3/2018

Humor in de palliatieve zorg

Tijdschrift:
Pallium > Uitgave 3/2018
Auteurs:
Marcellino Bogers, Fransiska Kleijer
Belangrijke opmerkingen
Marcellino Bogers en Fransiska Kleijer werken samen in Congressen Met Zorg, een congresbureau dat onder meer congressen over palliatieve zorg, dementiezorg en hospicezorg organiseert. Marcellino Bogers heeft de nodige jaren als verpleegkundige gewerkt en stond eind jaren ‘80 aan de basis van ‘de Witte Woede’ (Verpleegkundigen en Verzorgenden in Opstand, VVIO). Fransiska Kleijer is o.a. communicatiedeskundige en teammanager.

Samenvatting

Humor is een officiële verpleegkundige interventie. Maar tijdens de verpleegkundige opleiding wordt niet uitgebreid stilgestaan bij de mogelijkheden en wenselijkheid humor toe te passen in het werk. Op de werkvloer is de aandacht voor humor ook minimaal. Er wordt wel veel gelachen, maar het bewust toepassen van humorinterventies − en met elkaar de mogelijkheden hiervan bespreken − gebeurt zelden. Humor komt als onderwerp alleen aan de orde naar aanleiding van een al dan niet geslaagde grap met patiënten. Een keer praten over de afdelingsvisie is er niet bij. En dat is jammer, want er valt veel te winnen met humor. Voor de patiënt en voor de zorgverlener zélf.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Pallium

Pallium volgt de medische en verpleegkundige ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg. Daarbij is de praktijk de belangrijkste leidraad. Hoewel de ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen vooral betrekking hebben op de zorg voor stervenden, streeft de redactie ernaar een breder spectrum van palliatieve zorgverlening te beschrijven.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2018

Pallium 3/2018 Naar de uitgave

E-pal

E-pal

Uit de praktijk

Shit euthanasie

Kort nieuws

Kort nieuws