Skip to main content
Top

2003 | OriginalPaper | Hoofdstuk

6. Hulpverlening

Auteur : Wendela Wentzel

Gepubliceerd in: Huiselijk en seksueel geweld

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Gezien de ernstige gevolgen van huiselijk geweld, kunnen we ervan uitgaan dat een grote groep slachtoffers hulp nodig heeft. Gemiddeld 20 tot 30% van alle cliënten die in behandeling zijn, heeft ervaringen met seksueel geweld.
Voetnoten
1
20-30% van alle cliënten is slachtoffer van seksueel geweld: dus niet alleen seksueel misbruik, maar ook verkrachting en mishandeling. Zie: Hulpverlening aan slachtoffers van seksueel geweld (Hoing e.a., 2003).
 
2
Klachten worden met behulp van de dsm iv (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, vierde ed.) geclusterd en ondergebracht in een syndroom. Het kan gaan om posttraumatische stressstoornissen (ptss), stemmingsstoornissen, angststoornissen, e.d.
 
3
De Aanpak beschrijft een systeemgerichte en seksespecifieke methode om geweld in relaties aan te pakken. Het doel is het geweld te stoppen en te bereiken dat beide ouders actief bijdragen aan de opvoeding van de kinderen. (Zie Van Outsem & Van Oosten, 2002.)
 
4
In 2004 verschijnt een handreiking voor professionals die groepen willen starten, gebaseerd op praktijkervaringen van projecten uit het land en op het eerder verschenen Let op de kleintjes.
 
5
Daderhulpverlening valt buiten het bestek van dit cahier. Zie: Daderhulpverlening in Nederland (Van der Linden & Stetekee, 1999).
 
6
Zie ook: Seksespecifieke hulpverlening voor maatschappelijk werkers (Van Oosten & Van der Vlugt, 2002). TransAct ontwikkelde tevens een lespakket en een film voor opleidingen over seksespecifieke hulpverlening.
 
7
Het handboek Marietje Kesselsprojecten is te bestellen bij het nizw.
 
8
Zie ook: Rots en water, Praktijkboek en het Rots- en waterperspectief (Ykema, 2002).
 
Metagegevens
Titel
Hulpverlening
Auteur
Wendela Wentzel
Copyright
2003
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9621-4_6