Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | Uitgave 4/2014

Kind & Adolescent Praktijk 4/2014

Hulp voor jongere en diens hele omgeving

Multisysteemtherapie bij autismespectrumstoornissen

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 4/2014
Auteurs:
MSc. Eefje Van den Hoven, Drs. Wil Joosten, Drs. Femke Kuijpers, Drs. Jo Leunissen, Rachel Van Der rijken
Belangrijke opmerkingen

over de auteurs

MSc. E.E.T. van den Hoven, orthopedagoog, is voormalig MST-therapeut bij Stichting Oosterpoort en docent aan de Academie voor Sociale Studies van Avans Hogeschool. Drs. W.G.M. Joosten, GZ-psycholoog, is voormalig MST-supervisor bij Stichting Oosterpoort en werkzaam bij Joosten Consultancy. Drs. F. Kuijpers, GZ-psycholoog, is MST-expert bij MST-Nederland. Drs. J.M.M. Leunissen, klinisch psycholoog, is MST-expert bij MST-Nederland. Dr. R.E.A. van der Rijken, psycholoog, is onderzoeker Systeeminterventies bij de Viersprong en onderzoekscoördinator bij MST-Nederland. Correspondentie: rachel.van.der.rijken@deviersprong.nl.

Samenvatting

Over de effectiviteit van multisysteemtherapie (MST) bij jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) in combinatie met ernstige gedragsproblematiek is weinig bekend. Dit artikel beschrijft aan de hand van casuïstiek een aantal aandachtspunten voor de behandeling van deze jongeren. De klinische ervaring laat zien dat MST een veelbelovende behandeling is, mits in de interventies specifiek rekening wordt gehouden met de ASS-problematiek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Kind & Adolescent Praktijk 4/2014 Naar de uitgave

werk in uitvoering

Sparta

Tussendoor

Vakantiestress