Skip to main content
main-content
Top

22-03-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Zorgverzekeraar cruciaal in nieuwe norm medicatiebeoordeling

Volgens apothekersorganisatie KNMP ligt de bal vooral bij de verzekeraars als het gaat om straks te voldoen aan de hogere norm voor medicatiebeoordelingen. Die moeten standaard buiten het eigen risico worden gehouden en zorgverzekeraars moeten meer medicatiebeoordelingen inkopen. Dat blijkt uit overleggen van de IGZ met KNMP, Zorgverzekeraars Nederland  en huisartsenvereniging LHV, waar het Pharmaceutisch Weekblad op 14 maart over schreef.

Omhoog

Minister Schippers van VWS heeft vorige maand de Tweede Kamer gemeld dat het aantal medicatiebeoordelingen omhoog moet. Nu is het zo dat de medicatie van ouderen boven de 75 jaar met zeven of meer verschillende medicijnen en een verminderde nierfunctie  moet worden beoordeeld. Met ingang van 2018 moet dat voor iedereen boven de 65 jaar met vijf of meer geneesmiddelen. Het aantal mensen die daarvoor in aanmerking komen stijgt dan van 220.000 naar 755.000.

Samenwerking

De partijen onderschrijven het nut van de verscherpte controle. De vraag is alleen hoe die in praktijk moet worden gebracht. Bij ZN heerst de mening dat het niet gaat om aantallen beoordelingen, maar dat moet worden ingezet op samenwerking tussen huisartsen en apothekers. Als de onderlinge afstemming goed is, dan zijn er minder medicatiebeoordelingen nodig.

Eigen risico

KNMP benadrukt echter de rol van de zorgverzekeraars hierin. Allereerst is het eigen risico een drempel. Veel patiënten hebben de neiging pas een medicatiebeoordeling aan te vragen als het eigen risico is opgebruikt. Dat betekent dat apothekers die veelal in de laatste maanden van het jaar moeten doen. De meeste zorgverzekeraars hebben het apothekersdeel van de medicatiebeoordeling al uit het eigen risico gehaald, maar grote verzekeraars als CZ en VGZ nog niet. KNMP wil dat dit wettelijk geregeld gaat worden.

Daarnaast wil de apothekersorganisatie dat zorgverzekeraars meer medicatiebeoordelingen inkopen. Met dat laatste is minister Schippers het eens, maar zij ziet niks in een wettelijke regeling voor het eigen risico.

Bron: Skipr


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.