Skip to main content
main-content

10-08-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Ziektelastmeter COPD verbetert kwaliteit van leven

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben een nieuwe tool ontwikkeld die de zorg voor patiënten met de chronische longziekte COPD moet verbeteren.


De Ziektelastmeter voor COPD-patiënten, mede ontwikkeld door onderzoekers van het Maastricht UMC+, zorgt voor een betere interactie tussen patiënt en zorgverleners en vooral voor een hogere kwaliteit van leven voor mensen met deze longziekte. De resultaten van de tool zijn onlangs gepubliceerd in het artikel Effectiveness of the Assessment of Burden of COPD (ABC) tool on health-related quality of life in patients with COPD: a cluster randomised controlled trial in primary and hospital care in het vooraanstaande wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal. Long Alliantie Nederland (LAN) wil de Ziektelastmeter nu landelijk gaan invoeren.

Leefstijl

Het is bekend dat roken één van de voornaamste oorzaken van COPD is. Door de leefstijl aan te passen, bijvoorbeeld door te stoppen met roken en meer te bewegen, kunnen de klachten afnemen. Met name daarbij komt de Ziektelastmeter van pas. Die helpt patiënt en zorgverleners namelijk om te bepalen welke behandeling of inspanning op een bepaald moment nodig is. Dat gaat via het regelmatig invullen van een vragenlijst. De tool vertaalt de antwoorden naar de door de patiënt ervaren ziektelast, en geeft bovendien een aantal objectieve parameters weer, zoals de longfunctie, vermoeidheid en exacerbaties (plotselinge verergeringen in het ziektebeeld). De resultaten worden grafisch weergegeven met gekleurde ballonnetjes waaruit onmiddellijk duidelijk wordt op welk deelgebied het goed gaat en op welk gebied nog winst te halen is. De bedoeling is om op deze manier de patiënt nauw te betrekken bij het maken van zijn eigen, hoogst-individuele behandelplan.

Betere kwaliteit van leven

En dat blijkt te werken. De groep patiënten die met de Ziektelastmeter behandeld werd, bleek na achttien maanden significant beter te scoren. Ze hadden een betere ziekte-specifieke kwaliteit van leven, en bleken ook meer tevreden over de geboden zorg dan de patiënten uit de controlegroep, die zonder Ziektelastmeter behandeld waren. Gezien de wetenschappelijk aangetoonde resultaten heeft de Long Alliantie Nederland onlangs in haar ledenvergadering besloten het gebruik van de tool te gaan bevorderen. Zo wordt de Ziektelastmeter opgenomen in de Zorgstandaard COPD, en wordt er gewerkt aan communicatie naar en scholing van zowel patiënten als zorgverleners. Op 9 november vindt er in Maastricht een symposium over de Ziektelastmeter COPD plaats, voorafgaand aan de promotieplechtigheid van Annerika Slok.

Bron: Maastricht UMC+

Tip

Aanbevolen

2013 | hbo | Boek

Onderzoek en behandeling van de thorax

Dit boek beschrijft orthopedische casuïstiek van de thorax. Besproken worden onder andere: kyfose, ziekte van Scheuermann, scoliose, impressiefracturen, wervelluxatie, ziekte van Bechterew, zwevende rib syndroom, DISH, intercostaalneuralgie...


978-90-313-8650-5 - Aandacht voor astma en COPD

Aanbevolen

25-11-2015 | Fysiotherapie | E-learning

COPD in de fysiotherapiepraktijk

Na een korte theoretische inleiding over de aandoening COPD en de aanbevelingen van de CKR worden drie casussen aan de hand van de stroomschema’s van HOAC-II gesproken.


Aanbevolen

01-12-2015 | Huisartsgeneeskunde | E-learning

Inzichten in herziene richtlijnen COPD

Aan de hand van casuïstiek wordt ingegaan op de belangrijkste wijzigingen in de NHG standaard COPD 2015 ten opzichte van de vorige standaard, en de betekenis die deze wijzigingen voor uw praktijkvoering kunnen opleveren. 

Novartis


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.