Skip to main content
main-content

02-11-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Welke verslaving komt het meest voor bij ouderen?

Het aantal ouderen met een verslaving neemt de laatste jaren toe. Daarbij gaat het niet alleen om tabak en alcohol, maar ook om drugs, gokken en medicijnen. Onlangs meldde het Dagblad van het Noorden dat Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) het aantal 55-plussers met alcoholproblemen dat aanklopt voor hulp sterk ziet stijgen. Een op de vier cliënten met alcoholproblemen waarmee hulpverleners in Friesland, Groningen en Drenthe te maken krijgen, is 55 jaar of ouder. Tien jaar geleden was dat nog een op de vijf. Voor de rest van Nederland is dat niet anders. Welke verslaving komt het meest voor?

In de meeste gevallen gaat het bij ouderen om een alcoholverslaving of problematisch alcoholgebruik. Zo blijkt pensionering een valkuil voor gezelligheidsdrinkers. Doordat ze niet meer ’s ochtends fris op hun werk hoeven te verschijnen, is een extra glaasje al snel geen bezwaar meer. Alcoholgebruik is doorgaans sociaal geaccepteerd, ook voor ouderen. In tegenstelling tot jongeren drinken ouderen minder per keer, maar wel vaker dagelijks, aldus de auteurs van GZ-Psychologie, 3/2014.

Het aantal 55-plussers met een alcoholhulpvraag steeg tussen 2002 en 2011 na correctie voor vergrijzing met maar liefst 90 procent. Veel van de huidige oudere ouderen (80-plussers) zijn opgegroeid in de jaren 30 van de vorige eeuw toen alcoholgebruik minder geaccepteerd was, waardoor er nu waarschijnlijk relatief minder oudere ouderen zijn met alcoholproblematiek. De zogenoemde babyboomers vormen de huidige jongere ouderen en hebben doorgaans meer mogelijkheden om te drinken tijdens allerlei (sociale) gelegenheden. Ook de normalisering van (sociaal) alcoholgebruik, toegenomen financiële middelen en meer vrije tijd zijn van invloed. Daarbij komen onder ouderen veel stille alcoholproblemen voor.

Lees verder op de site Praktische huisartsgeneeskunde.


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.