Skip to main content
main-content
Top

03-03-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Q & A

Wat is de meest voorkomende oorzaak van een lumbosacraal radiculair syndroom?

Pijn die ontstaat in een been kan velerlei oorzaken hebben. Vasculaire en neurogene pathologie en aandoeningen van het bewegingsapparaat zijn in de dagelijkse praktijk de belangrijkste categorieën. Een van de factoren is het lumbosacraal radiculair syndroom (LRS). Wat is de meest voorkomende oorzaak van een LRS?


De meest voorkomende oorzaak van een LRS is een herniatie van een discus intervertebralis. Bij een onbekend deel van de patiënten met een LRS worden de klachten veroorzaakt door vernauwingen in en rond het wervelkanaal: spinale of wervelkanaalstenose of recessus lateralisstenose. Deze vernauwingen zijn meestal het gevolg van degeneratieve veranderingen van de benige en weke delen van de wervelkolom, die met het ouder worden toenemen.

Heftig

De uitstralende pijn wordt in de huid gevoeld (‘dermatogeen’), is in de regel minder heftig dan bij discusherniatie en volgt een kenmerkend patroon: bij lopen ontstaat pijn in één of beide benen, meestal vanaf de billen uitstralend naar de achterzijde van de bovenbenen, soms in combinatie met neurologische (uitvals)verschijnselen. De klachten verminderen echter niet bij stilstaan, zoals bij perifeer arterieel vaatlijden. De lumbale lordose neemt bij een rechtopstaande houding toe, wat de ruimte in het vernauwde wervelkanaal meer beperkt en waardoor uittredende wortels geprikkeld worden. Wanneer de wervelkolom wordt geflecteerd, wordt de vernauwing juist weer wat minder. Patiënten vertellen dan ook dat zitten, hurken, fietsen of vooroverbuigen, de pijnklachten snel doet verminderen. Dit fenomeen wordt neurogene claudicatio genoemd en verschilt dus wezenlijk van vasculaire claudicatie, omdat houdingsverandering de pijnklachten doet verminderen.

Beenpijn in uitgebreide zin

Het hoofdstuk Pijn in het been in het boek Diagnostiek van alledaagse klachten behandelt beenpijn in de meeste uitgebreide zin. Zowel kort als langer bestaande pijn, lokaal als regionaal of gelokaliseerd in een of meerdere dermatomen. Een belangrijk deel van diagnosen die pijn in het been kunnen geven, wordt al behandeld in de hoofdstukken Gewrichtsklachten, Knieklachten, Ulcus aan het onderbeen en de voet, Oedeem, voeten en Lage Rugpijn.

Presentatie bij de dokter

Niet alle mensen met pijn in het been bezoeken de huisarts: zij denken dat de klacht hoort bij het ouder worden of herkennen de pijn van een eerdere episode, de pijn is mild van aard, zij zijn onwetend over eventueel ernstige gevolgen of de pijn is inmiddels chronisch geworden en wordt gezien als een onderdeel van het leven. Al deze redenen kunnen anderzijds juist wél een reden zijn om naar de arts te gaan. Voor iedere honderd patiënten die de huisarts bezoeken met de klacht claudicatio intermittens, zijn er volgens een review nog honderd met claudicatio intermittens die dat niet doen.

Bron: Diagnostiek van alledaagse klachten, T.O.H. de Jongh e.a.

Tip

Aanbevolen

2011 | wo | Boek

Diagnostiek van alledaagse klachten

Bouwstenen voor rationeel probleemoplossen

Diagnostiek is een van de lastigste aspecten van de medische praktijk. Veelal worden klachten en symptomen beoordeeld op basis van de ervaringen die behandelende artsen in hun eigen praktijk hebben opgedaan zonder dat hieraan een wetenschappelijke


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.