Skip to main content
main-content
Top

30-10-2018 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Verschenen: Integrale geboortezorg. Samen bevalt goed

‘Jongen of meisje? Het maakt me niet uit; als het maar gezond is.’ Deze gekoesterde wens van de aanstaande moeder heeft tegenwoordig een zwaardere lading dan pakweg drie decennia geleden. Dat heeft onder meer te maken met de enorme medisch-technologische vooruitgang en verbeterde inzichten op het gebied van geboortezorg. 

Hierdoor zijn de verwachtingen van de aanstaande ouder(s) voor de beleving en goede afloop van zwangerschap en bevalling erg hoog. Dat trekt een zware wissel op zowel de organisatie van zorg als op de zorgverleners zelf. Van hen wordt immers verwacht dat zij op het juiste moment de juiste zorg op de juiste plek bieden met optimale uitkomsten voor moeder en kind. 

Veel professionals,  onder wie verloskundigen, gynaecologen, verpleegkundigen, kraamverzorgenden, kinderartsen, JGZ-artsen en -verpleegkundigen, huisartsen, managers en beleidsmakers, zijn zowel direct als indirect bij de zorg aan moeder en kind betrokken. Hoe verdelen zij hun taken? Wat houdt kwalitatief-hoogwaardige geboortezorgzorg precies in? Welke rol hebben de aanstaande ouders in het bepalen van het beleid rond de zwangerschap, bevalling en de periode daarna? Hoe worden de rechten en privacy van de (aanstaande) ouder(s) gerespecteerd? Hoe blijft geboortezorg haalbaar en betaalbaar? Deze en andere vragen komen aan bod in dit wetenschappelijk verantwoorde boek, waarin ruim 40 auteurs afkomstig uit diverse disciplines hun licht laten schijnen over de betekenis en invulling van integrale geboortezorg in ons land. 
 
Dit boek biedt professionals een handreiking voor de regionale implementatie van integrale geboortezorg idealiter vanaf de periode voorafgaand aan de conceptie tot aan de jongvolwassen leeftijd, met speciale aandacht voor de zogeheten ‘1.001 kritieke dagen’ (dat wil
zeggen vanaf de conceptie tot de tweede verjaardag). Het accent ligt daarbij op interprofessionele samenwerking (integratie). Goede samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van zorg en daarmee voor de gezondheid en welzijn van de (aanstaande) moeder, haar (ongeboren) kind en het gezin, waarin het opgroeit.

Eerste exemplaar

Minister Bruno Bruins, Medische Zorg, heeft afgelopen dinsdag het eerste exemplaar van Integrale geboortezorg Samen bevalt goed in ontvangst genomen van de redacteuren van het boek Hajo Wildschut en Inge Boesveld.

V.l.n.r.  Hajo Wildschut, minister Bruno Bruins en Inge Boesveld.Titel: Integrale Geboortezorg. Samen bevalt goed
Onder redactie van: Hajo Wildschut en Inge Boesveld 
ISBN: 9789036822015              
Prijs: € 60,00

Wilt u meer informatie over het boek, of wilt u het boek bestellen: Klik hier >>

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten