Skip to main content
main-content
Top

27-07-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Vaginale prolaps kwestie van aanleg

Vaginale prolaps, ook wel ‘verzakking’ genoemd, is een veelvoorkomende aandoening, die voor de betroffen vrouwen veel hinder kan veroorzaken en de kwaliteit van leven sterk kan beïnvloeden. Sabrina Lince ontdekte in haar onderzoek dat naast de bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van deze aandoening, zoals zwangerschap, bevalling en menopauze, ook erfelijkheid een belangrijke rol blijkt te spelen.


Sabrina Lince toonde aan dat het risico op het krijgen van een verzakking duidelijk stijgt indien een of meerdere vrouwen in de familie aan deze aandoening lijden. In haar eigen patiëntengroep hadden bijvoorbeeld de zussen van vrouwen met een verzakking een bijna negenmaal hoger risico zelf een verzakking te ontwikkelen. Vervolgens identificeerde Lince 44 nieuwe kandidaatgenen voor vaginale prolaps. Ongeveer de helft daarvan blijkt betrokken bij vier biologische processen die bijdragen aan het ontstaan van een verzakking.

Deze kennis geeft waardevolle aanknopingspunten om de toekomstige behandeling van vrouwen met een verzakking te verbeteren en eventueel op termijn het ontstaan ervan te voorkomen.

Sabrina Lince promoveerde  op 5 juli 2017 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De titel van het proefschrift luidt Genetics of pelvic organ prolapse: from families to biology.

Promotor: prof. dr. M.E. Vierhout
Copromotoren: dr. G.J.V. Poelmans en dr. K.B. Kluiver

Sabrina Lince (1978) behaalde in 2003 haar artsexamen aan de Universiteit Maastricht. Aanvankelijk werkte zij als arts-assistent niet in opleiding, waarna zij in 2006 begon met de opleiding tot gynaecoloog in cluster Nijmegen. Bovenstaand onderzoek voerde zij uit op de afdeling Gynaecologie en Obstetrie van het Radboudumc, binnen het onderzoeksinstituut Radboud Institute for Molecular Life Sciences. Sinds 2013 is zij werkzaam als gynaecoloog in het St.-Marien-Hospital te Lünen, Duitsland.

Bron: Radboud Universiteit
Beeld: PicScout

Tip

Aanbevolen

2017 | Boek

Leerboek oncologie

Kanker is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Door preventie, verbetering in diagnostiek en behandeling, is de levensverwachting voor patiënten met kanker toegenomen. Het is van het grootste belang dat de patiënt, nogal eens met meer dan …


Aanbevolen

2016 | Boek

Diagnostiek van alledaagse klachten

Bouwstenen voor rationeel probleemoplossen

Diagnostiek is een van de moeilijkste aspecten van de medische praktijk; moeilijk om te doen en nog moeilijker om te leren. De meeste leerboeken gaan immers uit van aandoeningen en ziekten, maar mensen komen met klachten en symptomen naar de arts.


Aanbevolen

2013 | Boek

Gynaecologie

De gynaecologie beslaat een domein dat grote technische vaardigheid vereist om adequate diagnostiek en behandeling te kunnen bieden. Gynaecologie is verder bij uitstek een discipline waarin zowel de arts-patientrelatie als de anamnese en het onderzoe


          

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten