Skip to main content
main-content
Top

09-05-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Subcutaan emfyseem bij 5-jarig kind

Casus

Een 5-jarige jongen met blanco voorgeschiedenis wordt door de huisartsenpost met spoed ingestuurd naar de polikliniek kindergeneeskunde met acuut gezwollen thorax, hals en gelaat. Patiënt heeft sinds twee dagen koorts, last van hoesten, een snelle ademhaling en een langzaam progressief gezwollen hals. Er is geen directe aanleiding voor de klachten. Bij de huisartsenpost is een dag eerder op basis van deze klachten de diagnose pneumonie gesteld, waarop amoxicilline werd voorgeschreven. Vier dagen voor presentatie is door de tandarts door middel van een luchtgedreven boor éen kies uitgeboord in verband met cariës, met ongecompliceerd beloop.


Bij lichamelijk onderzoek door de kinderarts wordt een pijnlijke patiënt gezien, met fors gezwollen gelaat, hals en bovenste deel van de thorax. Bij palpatie van de huid zijn er drukpijn en crepitaties. Er is sprake van matige tachypnoe zonder dyspnoe. Bij auscultatie worden over alle longvelden crepitaties gehoord. Onder verdenking van subcutaan emfyseem wordt een thoraxfoto gemaakt die deze diagnose bevestigt. Er is geen sprake van een pneumonie.

Uitbreiding van lucht

Een MRI wordt gemaakt ter uitsluiting van luchtlekkage. Deze toont een pneumomediastinum met uitbreiding van lucht via de vasculaire bundel, en een pneumopericard, zonder onderliggende pathologie. De oorzaak van het emfyseem blijft onduidelijk. Dit is mogelijk het gevolg van de tandheelkundige ingreep, het hoesten of idiopathisch.
Patient wordt doorbehandeld met antibiotica, er wordt gestart met low flow (1 l/min 100 % O 2) en adequate pijnstilling. Vijf dagen na opname is de lucht spontaan geresorbeerd en wordt patiënt in goede conditie ontslagen.

Zwelling

Subcutaan emfyseem is een zwelling van zachte weefsels door de aanwezigheid van gas of lucht in de interstitiële ruimten van het bindweefsel. Uitbreiding van het emfyseem kan tot een pneumomediastinum leiden (ophoping van gas of lucht in het mediastinum), een pneumomediastinum kan andersom ook tot subcutaan emfyseem leiden.

Bron: Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 6/2013

Tip

Lees meer over

Aanbevolen

01-12-2013 | Korte casus | Uitgave 6/2013

Een kind met subcutaan emfyseem

Een 5-jarige jongen met blanco voorgeschiedenis werd door de huisartsenpost met spoed ingestuurd naar de polikliniek kindergeneeskunde met acuut gezwollen thorax, hals en gelaat.


Aanbevolen

2005 | OriginalPaper | Hoofdstuk

17 Beeldvormende diagnostiek bij subcutaan emfyseem

Bij lucht op pathologische plaatsen: is de conventionele thoraxfoto de techniek van voorkeur voor de diagnose lucht buiten het longweefsel;

Aanbevolen

2007 | wo | Boek

Keel-neusoorheelkunde en hoofd-halschirurgie

Dit standaardwerk is de volledig herziene editie van het Leerboek keel-, neus- en oorheelkunde, verschenen in 2003. Aan deze nieuwe editie werkten een veertigtal specialisten mee, afkomstig uit Nederland en Vlaanderen. De aangeboden leerstof is uitge


Aanbevolen

2007 | Boek

Interne geneeskunde

Hét Nederlandstalige standaardwerk binnen de interne geneeskunde. Deze 13e druk is volledig geactualiseerd en voorzien van een extra hoofdstuk met veelvoorkomende klachten. Tevens is een nieuw hoofdstuk over genetica toegevoegd. Meer dan 40 internist


Aanbevolen

2005 | Boek

Praktische radiologie

Beeldvorming speelt een centrale rol in het diagnostische proces. De radioloog adviseert over de juiste techniek, interpreteert de beelden en voorziet deze van betrouwbaar commentaar. Praktische radiologie geeft aan de hand van casus treffende voorbe

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.