Skip to main content
main-content
Top

08-06-2020 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Sterke daling in het voorschrijven van antibiotica tijdens COVID-19-pandemie

Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de COVID-19-pandemie. Deze week werd de eerste factsheet gepubliceerd: het voorschrijven van antibiotica.

Antibiotica werken bij bacteriële infecties, niet bij virale infecties zoals COVID-19. Toch zijn er landen waar antibiotica veel worden voorgeschreven bij COVID-19. Hoe zit het met het voorschrijven van antibiotica in de Nederlandse huisartsenpraktijk?

Daling in voorschrijven antibiotica


Cijfers uit Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn laten zien dat huisartsen minder antibiotica zijn gaan voorschrijven tijdens de COVID-19-pandemie, in vergelijking met 2019. De daling begon in week 12, de week dat de scholen en kinderdagverblijven dicht gingen en iedereen werd opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken.

Bekijk de grafiek >>

Verdiepende informatie bij de COVID-19-cijfers in de huisartsenpraktijk vindt u op de overzichtspagina Cijfers COVID-19 in de huisartsenpraktijken binnen Corona Actueel op de website van het Nivel.

Voor het vaststellen van deze cijfers maakt het Nivel gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Bron: Nivel

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.