Skip to main content
main-content
Top

03-10-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Allergoloog Roy Gerth van Wijk: 'We worden te weinig blootgesteld aan allergenen'

Mensen groeien tegenwoordig op in een omgeving waar ze te weinig worden blootgesteld aan bacteriën en parasieten. Daardoor treden veranderingen op in het immuunsysteem met als gevolg een toename van allergische aandoeningen op latere leeftijd.” Dat zegt internist-allergoloog Roy Gerth van Wijk bij het uitkomen van de herziene druk van 'Het Allergieboek' waar hij zelf aan meewerkte.

Over de noodzaak van het boek is Gerth van Wijk duidelijk. Er is een enorme toename van allergische aandoeningen. De bijdrage van Gerth van Wijk beperkte zich niet alleen tot het verstrekken en schrijven van inhoudelijke informatie, maar hij dacht ook mee over de vormgeving en uitstraling van het boek. “We hebben echt ons best gedaan er een zeer aantrekkelijk boek te maken.” Met ‘we’ doelt hij op zijn medeauteurs, de celbioloog Jan Derksen en klinisch chemicus-apotheker Otto Smithuis. “Ik mag wel zeggen dat Jan Derksen de drijvende motor achter dit boek is. Hij heeft zo’n beetjes alles aan illustraties verzameld en zich bij de herziene druk beziggehouden met de beperkte tekstuele aanpassingen.”

Vanwaar die toename van prevalentie?

Gerth van Wijk: “Dat heeft veel met lifestyle te maken. Zoals gezegd, mensen groeien tegenwoordig op in een omgeving waar ze te weinig worden blootgesteld aan bacteriën en parasieten. Dat heeft gevolgen voor het immuunsysteem waardoor er op latere leeftijd een toename van allergische aandoeningen optreedt.”

Hoe vind je dat terug in het boek?

“Bijvoorbeeld door de beschrijvingen van de nieuwste inzichten in de voedselallergie. Nieuw is ook de immunotherapie die in het boek beschreven wordt.”

Op welke manier zegt het boek hier iets over?

“Het aantrekkelijke van dit boek is dat het veel beeldmateriaal bevat. Dat hebben we lang en intensief verzameld. Het idee was om behalve een naslagwerk met voldoende informatie ook een kijkboek te maken. Een boek met meer illustraties dan een doorsnee boek, waarvan de kwaliteit bovendien groter is. Kleurenmateriaal op vrijwel elke pagina. Dat laatste voor de geïnteresseerde leek, en voldoende informatie voor de professional. Ik ken eerlijk gezegd weinig boeken die beide typen lezers zo goed bedienen. Daarbij komt nog het volgende. Zoals gezegd is er kwalitatief hoog beeldmateriaal gebruikt, geheel vanuit de wetenschap dat een goede foto en een duidelijke grafiek vaak meer zeggen dan 1000 woorden. Juist daardoor bevat het boek heel veel info voor een breed publiek.”

Gaat het aleen over ziektebeelden?

“Een tweede sterk punt is dat ‘Het Allergieboek’ niet alleen ziektebeelden bespreekt, zoals je vaak boek met die titel verwacht, maar dat het zich voor een belangrijk deel ook richt op de oorzaken én de veroorzakers van allergieën. Dit wordt in hoofdstuk 3 beschreven. Daarin gaat het onder meer over pollen, huisstof en mijten, allerlei soorten dieren, schimmels, voeding, insecten, planten, geneesmiddelen, en de aandacht voor contactallergenen Die balans is perfect. Mede door de fraaie plaatjes geeft het een prachtig beeld van veroorzakers van allergie. Ook weer gericht op zowel professional als puur geïnteresseerde. Dat is wel uniek. Ik vind het deel over de veroorzakers dan ook het best geslaagde hoofdstuk? Het geeft het boek extra cachet.”

Wat zijn de nieuwste inzichten?

“Dat zijn met name de nieuwste inzichten op het gebied van blootstelling en tolerantie. Recent onderzoek, beschreven in The Journal of Allergy and Clinical Immunology, heeft bijvoorbeeld uitgewezen dat tolerantie per land en bevolkingsgroep kan verschillend. Het onderzoek werd uitgevoerd in Groot-Brittannië en Israël. Uit het onderzoek bleek dat een pinda-allergie mogelijk voorkomen kan worden door kinderen al op jonge leeftijd bloot te stellen aan pinda's. 8.600 kinderen tussen de 4 en de 24 maanden deden aan het onderzoek mee. Bij de Britse kinderen had 1,85 procent een pinda-allergie tegen 0,17 procent van de Israëlische. 69 procent van de Israëlische kinderen at met 9 maanden al producten met daarin pinda's. Dit was bij Engelse kinderen maar 10 procent. Zeer recent is in een groot onderzoek aangetoond dat het introduceren van pinda op zeer jonge leeftijd de kans op het ontwikkelen van een pinda-allergie vermindert.”

Wilt u het boek bestellen, klik hier.

Tekst: Adri van Beelen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten