Skip to main content
main-content
Top

23-03-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Open houding belangrijk bij jongere met DM1 en drugsgebruik

Huisartsen kunnen het beste een open houding aannemen ten opzichte van jongeren met type 1 diabetes die drugs gebruiken. Bespreek het gewoon en zorg ervoor dat de jongere de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Dat was de strekking van de bijeenkomst Hypo Hyper High tijdens de Nederlandse Diabetes Dag op 18 maart.


De volgende drugs zijn tegenwoordig populair: alcohol, amfetamine, cannabis. cocaïne GHB, ketamine, lachgas, paddo/truffel en XTC. Een huisarts kan aan zijn patiënt de volgende kenmerken zien die het onder invloed zijn met zich meebrengt: stemmingswisselingen, alert zijn of juist sloom zijn, en dalende (school) prestaties.

Niet moraliseren

Volgens deskundigen van Diaboss, het behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en het verslavingsinstituut Jellinek is het belangrijk om als huisarts of andere hulpverlener een niet-verwijtende of –moraliserende houding aan te nemen. Aanbevolen wordt om samen een zelftest te maken.

Er is wereldwijd nog niet veel literatuur over diabetes en drugsgebruik. Wat er is, is afkomstig uit de VS, Italië, Spanje en Polen. Uit de literatuur blijkt dat 10 tot 40 procent van de jongeren met type 1 diabetes weleens gebruikt. Cannabisgebruik komt het meest voor. De effecten van drugs op mensen met diabetes kunnen zijn: hypoglykemie, ketoacidose en metabole acidose. Denk bij keteoacidose altijd aan de mogelijkheid van drugsgebruik. En houd in de gaten of de patiënt bij ketaminegebruik geen rhabdomyolyse heeft (overmatige afbraak van de spierweefsel). Meet in dat geval de creatinekinase.

Voorzorgsmaatregelen

Drugsgebruik is niet te voorkomen. Beter is het om de patiënt aan te raden voorzorgsmaatregelen te nemen wanneer hij drugs gaat gebruiken, bijvoorbeeld op een party. In de eerste plaats is het belangrijk om naar een goede bloedwaarde te blijven streven. De patiënt moet dus frequent bloedglucose meten. Daarnaast is het belangrijk dat er iemand bij de persoon is die hij vertrouwt en die hem/haar steunt.
Een ervaringsdeskundige (17): ‘Neem een glucosemeter mee en 2 tot 3 pakjes dextro. Informeer je vrienden en regel wie de BOB is. Maak het bespreekbaar met je verpleegkundige of arts, zeker als het thuis onbespreekbaar is.

Bron: NDD2016

Tip

Aanbevolen

2010 | Boek

De verslavingszorg voorbij

Dit boek is geschreven naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van Bouman GGZ, de grootste GGZ-instelling in Nederland die zich specifiek richt op verslavingspsychiatrie. Auteur Jaap van der Stel heeft een overzicht samengesteld van historische


Aanbevolen

2008 | Boek

Drugs en alcohol; Gebruik, misbruik en verslaving

De snelle ontwikkelingen in het aanbod en gebruik van drugs en alcohol maken actuele informatie noodzakelijk om de zorg optimaal te maken en te houden. Zijn er nieuwe behandelmethoden voor verslaving? Hoe werkt een specifieke drug op de hersenen en w

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten