Skip to main content
main-content

21-12-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Nog altijd praktijkvariatie in voorschrijfgedrag huisartsen

Huisartsen verschillen nog altijd in voorschrijfgedrag als het gaat om middelen als antibiotica en combinatiepreparaten tegen astma en COPD. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in het jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van het voorschrijfgedrag van huisartsen. Over het algemeen schrijven zij wel beter voor en volgen ze steeds beter de Nederlandse richtlijnen.

Voor het eerst in jaren is er weer een toename in het aantal antibioticumrecepten: in 2015 2,3 procent hoger dan in 2014. Ondanks deze stijging schreven huisartsen in 2015 minder vaak reserveantibiotica voor, zoals fluorchinolonen en amoxicilline met clavulaanzuur. Vooral in Utrecht, Flevoland en Gelderland zijn huisartsen terughoudend met deze middelen, die alleen bij ernstige infecties zouden moeten worden voorgeschreven. Apart onderzocht is het voorschrijven van macroliden, antibiotica die als alternatief bij penicillineallergie kunnen worden voorgeschreven en niet gelden als reserveantibiotica. Sommige huisartsen schrijven deze geneesmiddelen 3,5 keer zo vaak voor als andere huisartsen. Veelvuldig gebruik van macroliden leidt snel tot resistentie, aldus het IVM

Astma- en COPD-middelen

Verder bestaat er een groot verschil tussen huisartsen bij de keus van het eerste middel voor onderhoudsbehandeling bij astma en COPD. Gemiddeld 41 procent van de patiënten begint direct met een gecombineerde behandeling met inhalatiecorticosteroïd en luchtwegverwijder. Tussen huisartsen loopt dit percentage uiteen van 17 tot 74 procent. De richtlijnen adviseren terughoudendheid met deze combinatiemiddelen, maar juist eerst een enkelvoudig middel te gebruiken. Overmatig gebruik van de combinatiemiddelen kan leiden tot meer bijwerkingen, zoals longontsteking bij COPD-patiënten. Bovendien kan het leiden tot hogere kosten.

Monitor

Deze week brengt het IVM voor het 11de achtereenvolgende jaar het rapport Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen naar buiten. In deze monitor zijn voor 10 verschillende geneesmiddelgroepen of aandoeningen 1 of meer indicatoren opgenomen.

Aanbevolen

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

3 Klinische farmacologie

Behandeling met geneesmiddelen is de pijler van vrijwel elke therapie in de interne geneeskunde. Een praktisch probleem is de grote, deels onvoorspelbare, interindividuele variatie in effect en bijwerkingen bij toediening van hetzelfde geneesmiddel i

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.