Skip to main content
main-content

19-07-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Nieuw bewijs over de relatie tussen reuma en hart- en vaatziekten | Promotieonderzoek

Reumatoloog in opleiding Inge van den Oever levert nieuw bewijs over het verband tussen ontsteking en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bij reumatische gewrichtsziekten. Het blijkt dat dit in de praktijk nog onvoldoende aandacht krijgt. Van den Oever promoveerde op 1 juli bij VUmc.


De bevindingen suggereren dat een optimale behandeling van ontsteking bij reuma-ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis (RA) niet alleen ziekteactiviteit, maar ook het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Daarnaast wordt ook aangetoond dat traditionele hart- en vaatziekten risicofactoren bijdragen aan een hoger risico op hart- en vaatziekten bij reumatoïde artritis patiënten, maar dat hier in de praktijk veel te weinig aandacht aan wordt geschonken.

Ook toonde Van den Oever aan dat ruim een derde van de patiënten met de ziekte van Bechterew, een vorm van reumatische ziekte, een verhoogd hart- en vaatziekte risico hebben, waarvan maar liefst driekwart niet adequaat wordt behandeld.

Dit onderzoek laat zien dat zowel het optimaliseren van ontstekingsremmende behandeling om de ziekteactiviteit te onderdrukken als het behandelen van de traditionele hart- en vaatziekte risicofactoren noodzakelijk zijn om het verhoogde risico bij deze populatie te verlagen. Toekomstig onderzoek is nodig om te zien of deze maatregelen samen het gewenste effect hebben op het verhoogde hart- en vaatziekte risico in reumapatiënten.

Ga voor meer informatie naar het proefschrift: Cardiovascular risk reduction in rheumatic diseases. How can it be achieved?

Promovendus: I.A.M. van den Oever
Promotor: prof.dr. M.T. Nurmohamed
Copromotoren: dr. S. Simsek en dr. J.H.M. Levels

Bron: Proefschrift:VU Amsterdam

Tip

Aanbevolen

2015 | wo | Boek

Cardiovasculaire ziektebeelden

De introductie

Cardiovasculaire ziektebeelden biedt de basiskennis die nodig is voor verdieping van het vakgebied hart- en vaatziekten. De aandacht ligt in dit boek vooral op de klinische aspecten van cardiovasculaire ziekten.

    

Diagnose en therapie

Aanbevolen

10-01-2016 | Huisartsgeneeskunde | E-learning

Hartfalen

In deze e-learning gaat auteur kaderhuisarts Max Rubens in op het ziektebeeld, diagnostiek, behandeling en samenwerking met de tweedelijn.Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.