Skip to main content
main-content

25-08-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Streng dieet wapent tegen ‘verouderingsziektes’

Muizen met een ernstige verouderingsziekte worden drie keer ouder als ze dertig procent minder eten. Ook zijn ze veel vitaler dan muizen die normale hoeveelheden eten. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus MC en het RIVM, dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature

Volgens de onderzoekers kunnen de resultaten van grote betekenis zijn voor kinderen met een verouderingsziekte, die nu zeer jong overlijden. Op langere termijn zou deze vondst ook van betekenis kunnen zijn voor het verder ontrafelen van de oorzaken van alzheimer en parkinson.

De onderzoekers hebben het DNA van muizen zo veranderd dat ze verouderingsziekten krijgen die normaliter bij mensen voorkomen. De ziektes ontstaan door een gebrek in het DNA-reparatiesysteem. Dit defect veroorzaakt bij mensen aandoeningen als progeria, Cockayne syndroom en trichothiodystrofie. Als gevolg hiervan verouderen patiënten, vooral kinderen, zeer snel en overlijden als ze gemiddeld 12 jaar zijn. Ook groeien deze kinderen nauwelijks waardoor ouders de neiging hebben om ze extra eten te geven.

Dieet

Bij de muizen met deze aandoening is nu gebleken dat juist mìnder eten heel belangrijk is. Onderzoeker Martijn Dollé van het RIVM: "Muizen die 30 procent minder te eten kregen, werden ouder dan een jaar, terwijl ze slechts 4 tot 6 maanden oud werden als ze geen dieet volgden. Ook waren ze veel vitaler en gezonder. De snelle achteruitgang van het zenuwstelsel, motoriek en netvlies waren vrijwel gestopt. En lever, nieren, botten, immuunsysteem en bloedvatenstelsel bleven veel langer in goede conditie." Het dieet werkt volgens hoogleraar Jan Hoeijmakers van het Erasmus MC "vrijwel zeker" ook bij kinderen met die verouderingsziekten.

Ga voor meer informatie naar het onderzoek Restricted diet delays accelerated ageing and genomic stress in DNA-repair-deficient mice.

Bron: Skipr

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.