Skip to main content
main-content

27-07-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Minder heroperaties knie door nieuwe techniek | Promotieonderzoek

 Aernout Zuiderbaan deed onderzoek naar het plaatsen van een halve knieprothese met een nauwkeurige techniek waarbij een robot wordt gebruikt. Hij vond dat deze nieuwe techniek leidt tot een herstel van de anatomie van de aangedane knie. Tevens vond hij dat bepaalde factoren tijdens de operatie van invloed zijn op de patiënttevredenheid na de operatie.


De halve knieprothese wordt steeds populairder voor de behandeling van patiënten met slijtage van de knie. Sinds kort is het mogelijk om deze prothese zeer nauwkeurig met behulp van een robot te plaatsen. Zuiderbaans onderzoek analyseerde de resultaten van deze nieuwe nauwkeurige methode. Deze bevindingen zullen leiden tot betere resultaten van de halve knieprothese bij patiënten met artrose van de knie.

Het gebruik van de robot en het in acht nemen van factoren, zoals leeftijd zal ertoe leiden dat minder patiënten opnieuw geopereerd dienen te worden.  De halve knieprothese zal vele jaren meegaan en de patiënttevredenheid zal toenemen nadat zij een halve nieuwe knieprothese hebben gekregen die is geplaatst met de robot gestuurde techniek.

Titel proefschrift: Unicompartmental Knee Arthroplasty. New Insights in Surgical Results and Knee Kinematics

Aernout Zuiderbaan promoveerde op 29 juni bij VUmc
Promotor: prof.dr. B.J. van Royen | Copromotor: dr. M.V. Rademakers   

Bron: VUmc

Tip

Boek Kunstgewrichten knie en enkel (NIEUW)

Aanbevolen

2015 | wo | Boek

Kunstgewrichten: de heup

Dit boek geeft aan de hand van een groot aantal casussen een concreet beeld van de klachten, symptomen, diagnostiek en therapeutische mogelijkheden bij patiënten met een kunstheup. Relevante achtergrondinformatie wordt uitgebreid besproken en is


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten