Skip to main content
main-content
Top

05-07-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

'Slimme' neus kan via adem longziekten opsporen

<strong>Binnen een paar minuten een diagnose. Voor mensen met longproblemen is dat nu mogelijk. Dankzij een medische doorbraak van het AMC, een 'slimme' neus, kunnen ziekten als astma, COPD en longkanker binnenkort sneller worden vastgesteld.</strong>

Bij veel mensen met longklachten is het lastig om een juiste diagnose te stellen en daardoor begint een goede behandeling vaak te laat. De elektronische neus, ontwikkeld door het AMC, kan op basis van stoffen in de adem bepalen welke longziekte iemand heeft. Het apparaat kan onderscheid maken tussen bijvoorbeeld astma, COPD en longkanker.

Tumoren, maar ook de ontstekingen die astma en COPD veroorzaken, scheiden stoffen af die in de adem terechtkomen. Door van 2.700 patiënten ademgegevens af te nemen, weten onderzoekers nu welke stoffen bij welke ziekte horen. Die gegevens zijn opgeslagen in een database en kunnen artsen raadplegen als ze een diagnose moeten stellen. Bij een ontsteking, infectie of longtumor bevat de uitgeademde lucht specifieke stoffen die de SpiroNose binnen een minuut detecteert, laat technisch geneeskundige en onderzoeksleider Rianne de Vries weten.

Volgens de onderzoekers stelt de elektronische neus in negen van de tien gevallen de juiste diagnose. Ook kan het apparaat bij longkankerpatiënten voorspellen of dure immunotherapie aanslaat, nog voor het begin van de behandeling. De verwachting is dat het apparaat binnen afzienbare tijd bij de huisarts gebruikt kan worden.


Bron: RTL Nieuws

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.