Skip to main content
main-content

07-07-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Casus

Man met een gezwollen gangreneus scrotum

Martinus Haverkamp (57) bezoekt de huisarts met een gezwollen scrotum. Hij heeft sinds twee weken een wondje in de bilregio bemerkt, waar donkerrood stinkend vocht uitkomt. Haverkamp heeft geen noemenswaardige pijn. Zijn voorgeschiedenis is blanco en hij gebruikt geen medicatie.


Naar eigen zeggen heeft hij de situatie verwaarloosd door geen dokter te bezoeken. Maar nu wordt het toch te gek en wil hij weten wat hem mankeert. Bij lichamelijk onderzoek constateert de huisarts een fors gezwollen scrotum met een hevig stinkende necrotische plek. De huisarts denkt meteen aan gangreen van Fournier, een vorm van necrotiserende fasciitis van de mannelijke genitalia extena, en hij besluit de patiënt direct door te sturen naar het ziekenhuis.

Perianaal fistel

In het ziekenhuis zien de artsen een heldere, niet zieke man, met een bloeddruk van 130/86 mmHg en een pols van 123/min. Zijn temperatuur is 37,6 °C en de saturatie 96%. Er is sprake van crepitaties in het scrotum ten teken van gasvorming en daarnaast zien de artsen een perianaal fistel waar pus uitkomt. Fors erytheem spreidt zich uit over beide liezen. Opvallend is dat de huidafwijkingen bij palpatie niet opvallend pijnlijk zijn. Labonderzoek toont een leukocytose met een fors verhoogde bloedsuikerspiegel. Op basis van deze gegevens stellen zij de diagnose gangreen van Fournier, waarop met spoed chirurgische exploratie plaatsvindt.

(...)

Lees verder op Praktische huisartsgeneeskunde.

Bron: Tijdschrift voor Urologie, 6/2015

Tip

Aanbevolen

2010 | Boek

Urologie

Artsen in de eerste lijn krijgen in hun werk steeds vaker te maken met patiënten met urologische klachten. Nederland vergrijst en veel urologische problemen komen vooral voor bij ouderen, maar ook therapeutische mogelijkheden bij seksuele disfunctie

Aanbevolen

2015 | Boek

Het urologie formularium

Een praktische leidraad

Deze nieuwe editie is volledig geactualiseerd voor de huisarts en uroloog in opleiding. In handig zakformaat.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Beeldrechten