Skip to main content
main-content
Top

28-04-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Lyme kost jaarlijks 20 miljoen euro

De maatschappelijke kosten van de ziekte van Lyme bedragen jaarlijks bijna 20 miljoen euro. Dat becijfert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ernstige infecties en langdurige klachten na de behandeling van Lyme veroorzaken het grootste deel van deze kosten.

Jaarlijks krijgen 25.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme. Toch zijn de maatschappelijke kosten volgens het RIVM niet eerder op een rijtje gezet. Het RIMV komt uit op een bedrag van 19,3 miljoen euro per jaar. Ongeveer 1.500 patiënten krijgen een ernstige infectie. Dit draagt met 7,2 miljoen euro bij aan 37 procent van de totale kosten. Ook houden jaarlijks ongeveer 1.000 patiënten langdurige klachten na behandeling. Deze langdurige klachten kosten jaarlijks 5,2 miljoen euro, 27 procent van de totale kosten. Deze beide groepen krijgen vaak duurdere behandelingen voorgeschreven, worden soms in het ziekenhuis opgenomen en kunnen vaker niet werken. Daardoor veroorzaken zij het grootste deel van de totale jaarlijkse kosten. De kosten van een ziekte bestaan uit de kosten binnen de gezondheidszorg, kosten door werkverzuim en de kosten die patiënten zelf betalen. Deze kosten van een ziekte worden berekend over de hele bevolking.

Preventie

Naast preventie van tekenbeten en snelle behandeling van milde infecties, is het voorkomen en behandelen van ernstige en langdurige klachten dus ook belangrijk vanwege de hoge maatschappelijke kosten. Toch blijft de belangrijkste preventieve maatregel om te controleren op tekenbeten nadat mensen in het ‘groen’ zijn geweest. Bijvoorbeeld na bezoek aan het bos, de duinen, maar ook het park, de speeltuin of na verblijf in de tuin. Snelle verwijdering is cruciaal. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt.

Bron: Skipr


 

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.