Skip to main content
main-content
Top

17-01-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

KBO-PCOB: 'Senioren zijn tevreden met hun huisarts'

Nederlanders boven de 65 jaar zijn erg tevreden over hun huisarts. Zij geven hun arts hoge cijfers voor zowel sociale vaardigheden als vakkennis. Dit blijkt uit onderzoek door seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Senioren hebben gemiddeld zeventien jaar een vaste huisarts. Zo'n vier keer per jaar komen ze op consult. Ze geven de huisarts het rapportcijfer 8,1 voor sociale vaardigheden en vakkennis. De arts verwijst goed door volgens 95 procent van de respondenten en 91 procent vindt de praktijk goed bereikbaar.

Minder huisbezoeken

Een consult duurt gemiddeld elf minuten; acht van de tien senioren vinden dat voldoende. Na afloop heeft 85 procent van hen het gevoel een volledig antwoord te hebben gekregen op hun vragen. Toch is er volgens KBO-PCOB ook ruimte voor verbetering. Senioren betreuren het dat artsen minder dan vroeger aan huisbezoeken doen en door de hogere werkdruk minder tijd hebben voor hun patiënten.

Minder afstandelijk

Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB: "Het vak van huisarts is onmiskenbaar veranderd in de afgelopen decennia. De huisarts van nu is minder afstandelijk en autoritair; hij luistert beter, is gemakkelijker benaderbaar en meer betrokken. Onze leden geven aan dit prettig te vinden."

Een kwart van de senioren zoekt online naar gezondheidsinformatie. De meesten gebruiken Google, of ze zoeken op sites als Thuisarts, Gezondheidsnet en -plein, de Apotheker, huisarts.nl, Wikipedia en sites van ziekenhuizen en zorgverzekeraars.

Bron: Skipr

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.