Skip to main content
main-content
Top

16-03-2016 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Intertrigo (smetten) en andere huidproblemen bij ouderen

Intertrigo of smetten is een aandoening gekenmerkt door roodheid en natten (als gevolg van transpiratie) in de huidplooien. Voorkeursplaatsen zijn de liezen, onder de borsten, de oksels, navel, achter de oren, bilnaad, buikplooi en de geslachtsdelen. Overgewicht, zweten, knellende kleding, verminderde mobiliteit, incontinentie, een slechte voedingstoestand en een slechte algemene toestand werken intertrigo in de hand. De beschadigde huid is ook vatbaar voor infecties, vooral door schimmels.

Smetten wordt regelmatig gezien bij ouderen. Ook andere huidaandoeningen komen vaker voor, zoals een droge huid en bepaalde infecties. Ook huidwonden zoals het open been en decubitus komen regelmatig voor.

Om intertrigo te voorkomen is een goede dagelijkse hygiëne belangrijk, waarbij de huid goed wordt afgespoeld en gedroogd. Ook het regelmatig verschonen van de kleding en het dragen van niet knellende kleding zijn belangrijk. Ter behandeling is het zinvol om de huid te beschermen met een zinkbevattende zalf, crème, of spray. Bij hardnekkige intertrigo is een corticosteroïdhoudend preparaat noodzakelijk en bij een schimmelinfectie ook een antimycoticum.

Droge huid

De huid wordt droog door verlies van vocht en talg en kan dan gaan jeuken. Door krabeffecten ontstaat geleidelijk eczeem: schilfering en roodheid van de huid met kloofjes die zich uitbreiden tot een typisch craquelépatroon. Dit eczeem ontstaat vooral op de schenen en later op de bovenarmen, bovenbenen en onderrug. De behandeling bestaat uit een wasadvies met gebruik van badolie in plaats van zeep en het toepassen van crèmes of zalven (vaseline-cetomacrogolcrème, ureumzalf, lanettezalf) die de huid zachter maken en hydrateren.

(...)

Lees het hele artikel op Praktische huisartsgeneeskunde.

Bron: Inleiding in de gerontologie en geriatrie, M. Visser, D.J.H. Deeg, D.Z.B. Asselt, R. Sande

Tip

Aanbevolen

2016 | Boek

Inleiding in de gerontologie en geriatrie

Dit kernboek is helder geschreven en beknopt van opzet, opent met een exposé oer de huidige en toekomstige demografische ontwikkelingen in Nederland, waaronder de toename van het aantal ouderen. 


Aanbevolen

2012 | Boek

Farmacotherapie voor de huisarts 2012

Formularium 2012

Dit boek telt zestien hoofdstukken, die weer onderverdeeld zijn in verschillende indicaties. Bij elke indicatie worden de medicamenteuze adviezen weergegeven tot op het niveau van de geneesmiddelengroepen. Per groep worden enkele voorbeeldpreparaten


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.