Skip to main content
main-content

17-01-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Infectie vaak oorzaak van perforatie membrana tympani

Een perforatie van de membrana tympani heeft als voornaamste oorzaak een infectie, bijvoorbeeld een acute otitis media. Maar ook trauma, zoals vuurwerk, kan een oorzaak zijn. Mits er geen complicerende factoren (infectie) zijn, is afwachtend beleid aangewezen.


Trommelvliesperforaties kunnen worden onderverdeeld in acuut en chronisch. Acute perforaties ontstaan door acute infectie, trauma en medisch handelen. Chronische perforaties ontstaan over het algemeen ten gevolge van recidiverende infecties van het middenoor.
Een pijnlijk oor is de meest voorkomende klacht. Daarnaast heeft de patiënt vaak last van gehoorverlies. De ernst daarvan hangt af van de grootte en plaats van het defect. Ook afscheiding uit het oor in de vorm van bloed (trauma/infectie), pus (infectie) en/ of liquor (fractuur van het os temporalis) is een veelvoorkomende klacht. Overige symptomen die duiden op een perforatie zijn het horen van fluittonen (tinnitus), vooral tijdens niezen of neus snuiten, en regelmatige oorinfecties tijdens verkoudheden of door water dat het gehoorkanaal binnendringt.

Anamnese

De huisarts vraagt naar:

  • het moment van ontstaan van de klachten (oorzaak van de perforatie);
  • eerdere trommelvliesperforaties;
  • het optreden van afscheiding uit het oor;
  • duur (infectie, acuut of chronisch), aard (bloed, pus, liquor) en hoeveelheid (grootte van het defect) van de afscheiding;
  • eventueel gehoorverlies (grootte van het defect en eventuele beschadiging van gehoorbeentjes of van het binnenoor);
  • pijnklachten, duizeligheid, oorsuizen (dreigende complicaties).

Beleid

Afwachtend beleid: zonder verdere behandeling geneest het trommelvlies meestal vanzelf binnen 2 maanden, mits er geen complicerende factoren (infectie) zijn.

Goede voorlichting en advies volstaan bij een acute traumatische trommelvliesperforatie, ontstaan in droge omstandigheden (droge perforatie). Adviseer de patiënt om het oor droog te houden (niet zwemmen en bij het douchen geen water in het oor laten komen) en bij baden het oor af te dekken met een watje met vaseline. Wanneer men de neus wil snuiten, moet men dit zachtjes doen.

Waakzaam blijven: het is essentieel om de patiënt te vertellen direct terug te komen in geval van toegenomen afscheiding van bloed en/of pus uit het oor, aanhoudende duizeligheid na 12-24 uur, klachten van misselijkheid en braken of hoge koorts of pijnklachten.

Acute traumatische trommelvliesperforaties ontstaan in natte omstandigheden (natte perforatie), zullen eerder geïnfecteerd raken. Pseudomonas aeruginosa is vaak de veroorzaker van de infectie. In dit geval is eveneens medicamenteuze therapie aangewezen.

Bron en meer lezen: Kleine kwalen in de huisartsenpraktijk
​​​​​​​Foto: PicScout

Tip

Aanbevolen

2010 | OriginalPaper | Hoofdstuk

15 Het behandelen van oog- en KNO-problemen

Het verwijderen van de vormstabiele of zachte contactlens uit het oog.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.