Skip to main content
main-content

14-02-2017 | Huisartsgeneeskunde | Nieuws

Huisartsbezoek voor 'kleine kwalen' neemt toe

Huisartsen krijgen steeds vaker bezoek van mensen die last hebben van 'kleine kwaaltjes'. Tussen 2011 en 2015 nam ook de vraag naar huisartsenzorg toe. 

Kleine kwalen, zoals hoesten, schaafwonden en insectenbeten en gaan meestal vanzelf over. Toch vinden mensen het vaak moeilijk om in te schatten of ze naar de huisarts moeten met hun klachten.

In 2015 kreeg 46 procent een geneesmiddel voorgeschreven voor een kleine kwaal. In 2011 was dit 58 procent. De huisarts lijkt dus vaker een afwachtend beleid zonder voorschrijven van medicatie te voeren bij kleine kwalen.

Er is wel een verschuiving te zien bij insectenbeten. Meer mensen gaan naar de huisarts vanwege een tekenbeet, en krijgen ook vaker preventief antibiotica voorgeschreven. Dit laatste is met name te zien vanaf het jaar 2015, en sluit aan bij de huidig richtlijn waarin het advies wordt gegeven om, in bepaalde situaties, antibiotica voor te schrijven, om zo het risico op het krijgen van de ziekte van Lyme te verlagen.

Voor patiënten is het - ook met goede voorlichting - vaak moeilijk om onderscheid te maken of de klacht die zij hebben vanzelf zal overgaan of dat er meer nodig is. De huisarts kan dit onderscheid wel maken en heeft ook een belangrijke rol bij het geruststellen en adviseren van de patiënt.

Bron: Gezondheidsnet
Beeld: Fotolia

Tip

 

 

​​​​​​​


Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.